Читај ми!

Опанци за Европу

Тридесетшестогодишња Мирна Рацков из Кикинде једина у Србији има регистровану занатску радњу за производњу кожних опанака. У традиционалној сеоској обући, направљеној у њеној радионици, играју чланови фолклорних друштава широм Европе.

Као мала маштала је да буде фризерка, школовала се за произвођача прехрамбених производа, да би касније у једној приватној радионици научила основе обућарства. Пре пет година Мирна је отворила мануфактуру са именом "Маца папучарица".

Она каже да опанке, углавном прави ручно, све од кројења, па до формирања на калупима.

"За израду неких опанака користим и шиваћу машину, а то су углавном опанци - капичари. Као материјал, код већине опанака, користим јунећи врат и козју кожу", објашњава Мирна.

Мирна је до сада направила двадесетпет модела опанака, три модела чизама, ђаковачке сандале и плесне ципеле за пробе и балетанке, а поред обуће шије богато декорисане женске кожне јелеке. 

Она додаје да су најтраженији опанци, такозвани пертлаши, јер у њима фолклорци играју највећи број игара.

"У току дана могу да направим неколико пари опанака, док ми за неке треба цели дан", додаје Мирна.

Мирна је и супруга Драгана наговорила да отвори радњу за поправку обуће. Он каже да супрузи помаже увек када је велика потражња за опанцима и кад не може све да постигне сама.

"Онда ја кројим, плетем, шијем, лепим опанке и све друго што треба", каже Драган.

У помоћ им понекад прискочи и син Жељко, а није занемарљив ни допринос кћерке Мирјане.

"Играм фолклор у АДЗНМ "Гусле" и на нашим наступима промовишем мамине опанке", поносно ће Мирјана.

За своју стручност Мирна Рацков је награђена сертификатом за стари занат од Министрства економије и регионалног развоја. Њени опанци признати су на бројним сајмовима, али она и даље прикупља знање на домаћим и иностраним струковним скуповима. Исто тако своје умеће с љубављу преноси на младе путем креативних радионица.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745 
                                                                        

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару