Роде се враћају у Рикачево

Иако се налази на 1.100 метара надморске висине, село Рикачево на крајњем југоистоку Србије има вртић, а захваљујући повратницима из иностранства, у крају ће бити отворен Дом културе и простор за пензионере.

Пре две године снег је почетком пролећа завејао општине на крајњем југоистоку Србије, посебно Босилеград, чије је најудаљеније село 55 километара од центра општине. Ове године у том крају није било великог снега, па мештани нису ни користили моторне санке које је општина добила на поклон пре неколико година.

Почетак 2012. горштаци на планини Црноок памте по снегу од једног метра, а породица Петров по рођењу ћерке која је до завејаног села, у очевом наручју, путовала моторним санкама два километра.

Недавно је мала Бојана напунила две године. Скоро је добила и брата, па је село Рикачево, у којем има породица и са више од троје деце, сада најмлађе у општини.

"Тешко се живи на селу, баш тешко. Мени је теже јер муж није, овде мора да иде да ради, па сама чувам децу, мучно је", рекла је Гордана Петров из Рикачева.

Иако живе на 1.100 метара надморске висине, село има вртић, а захваљујући повратницима из иностранства, у крају ће бити отворен Дом културе и простор за пензионере.

"Волим да дођем и зато и улажем овде. Сада сам у пензији и у већој сам могућности и онда да макара нешто помогнем", каже повратница из Немачке Марика Бусаљевска.

Од 10.000 становника колико живи у општини Босилеград, 15 одсто чине млади. Од 2012. до данас рођено је 90-оро деце.

У Рикачеву које има седам махала, 20-так момака је за женидбу. Овде на самој граници ка Бугарској послла има на пољопривреди, али и у оближњем руднику.

"Знате какве су овде зиме, да се путеви доста униште и зими и на пролеће, па да, док траје грађевинска сезона, да све то санирамо и омогућимо људима да боље живе", каже Страшко Апостолов, директор Дирекције за грађевинско земљиште у Босилеграду.

"Снега је раније било, сада га нема. Пре две године га је било последњи пут, сада ни воде нема. Шта ћете, ја стоку не чувам, али ако баш затреба мораћемо да је трактором возимо из реке", рекао је Ратко Петров из Рикачева.

А с првим лепим данима, ови вредни људи надају се родама, јер кажу, оне се овде враћају сваке године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару