Читај ми!

Трагом церских јунака

Поводом обележавања стогодишњице Великог рата, Туристичка организација Шапца припремила је тематску туру Путевима церских јунака. У промотивном обиласку знаменитих места учествовала је и екипа шабачког центра РТС-а.

Посета легендарној планини на којој се исписивала славна српска историја, почиње од Шапца, који је због страдања назван Српски Верден, преко села Прњавора, такозване Ћеле куле Западне Србије до Текериша, спомен-комплекса подигнутог 1928. године.

У амбијенту где се осећа дух предака, историјски час подсећа туристе на бесмртна дела церских јунака, и пријатељство око 500 овде страдалих чешких војника који нису желели да се боре против словенске браће.

"То је врхунски патриотски чин у којем се види жеља да се ослободи српска земља од аустро-угарског завојеваца, од стране силе", каже Ана Павловић, туристички водич.

Од Текериша, пут по тактици чувене војне операције води на Шанчине, највиши врх на Церу, где се водила најкрвавија борба, пресудна за исход битке.

"То је место од историјске вредности и традиционалне, националне вредности. Где је дошла до изражаја српска упорност и истрајност", каже Бранко Божић, историчар.

Прва промотивна тура, према оцени гостију и стручњака, од великог је значаја за представљање  туристичких потенцијала Цера.

"Нисмо довољно знали, добра је тема да се подсетимо и достојанствено говоримо о томе страним гостима", каже Иванка Тасић из агенције Пана Комп Нови Сад.

"Оно што је такође значајно, и споменик Ивана Местровица на Калемегдану окренут је ка Церу, зато што је тако хтео краљ Александар у спомен својим ратним друговима", каже Драган Ераковић, новинар.

"Мислим да је ово важан помак у српском туризму и у развију шабачког туризма и Поцерине", каже Тамара Пејић из Туристичке организације Шапца.

Са жељом да капија Западне Србије не буде више само меморијалног карактера већ и туристичка дестинација, организатори најављу да ће од априла до новембра покренути и другу тематску туру - Цер и церски манастири.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару