Читај ми!

Трихиљадити семинар у Петници

Истраживачка станица Петница код Ваљева обележила је одржавање трихиљадитог семинара. За 32 године постојања, јединствену научну школу у овом делу Европе похађало је око 50 хиљада полазника. У Петници увек има нових идеја, једна од њих је Петнички музеј.

Почетна поставка Петничког музеја посетиоцима ће приближити начин рада јединствене научне школе на Балкану. Она ће бити допуњена вредним научним збиркама: биолошким, геолошким, археолошким.

Полазнике програма, радознале средњошколце, привлаче услови за истраживање у новој Петници.

"Лабораторија је на нивоу онога што гледамо у светским научним емисијама, не може да се пореди са оним што имамо у школи. Имамо изузетну библиотеку са стотинама, па и хиљадама књига које су нам доступне даноноћно", каже Стефан Јовановић, полазник програма хемије.

"Напорно је, али поред људи који имају интересовања слична вама, стварате неки такмичарски дух, добијате инспирацију да радите више, да дајете све од себе", каже Светислав Гајић, полазник програма електронике.

У Петници су у току програми хемије, археологије, рачунарства, а трихиљадити семинар је из примењене физике и електронике.

"Три хиљаде акумулација искустава мислим да је то један легат који ми остављамо свима онима који то могу да искористе на другим местима, пре свега у школству. Сада нам је циљ 4.000 и наравно да тај четирихиљадити буде за бар један коракбољи, модернији, квалитетнијиу односу на оно што данас радимо", каже директор Истраживачке станице Петница Вигор Мајић.

Од 1982. године, када је основана, програме Истраживачке станице Петница похађало је близу 50.000 младих истраживача, углавном средњошколаца. Тако је постала престижна европска школа за неформално научно образовање.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару