Читај ми!

Улагања у пољопривреду

У Општини Трстеник половина становника бави се пољопривредном производњом. Са жељом да им помогне да од ње и добро живе, локална самоуправа је као вид подршке од прошле године увела аграрни буџет. Низом активних мера пољопривредницима настоји да помогне у производњи и пласману роба.

У селима на левој обали Западне Мораве од памтивека живе калемари, произвођачи 90 одсто  домаћег садног материјала. На светско тржиште некада су извозили 40 милиона садница, данас петоструко мање.

Са жељом да се производња оживи Општина Трстеник са братским градом Аксај из јужне Русије  потписала је уговор  о подизању огледног засада на пет хектара у Ростовској области која тек озбиљно планира да интензивира воћарску производњу.

Први контигент од 9.000 воћних и лозних калемов , које је донирала фирма "Гроф од Милутовац" из Милутовца, већ је отпремљен са жељом да с , некада најцењенији садни материал у Русији, поново промовише на том тржишту.

"Гроф оф Милутовац" д.о.о. из Милутовца, највећи произвођач и извозник у Србији који је прошле године произвео 1.700.000 јединица садног материјала и 80 одсто извезао.

"Ја очекујем једну велику потражњу садног материјала са тог подручја. Подићи ће то и цену. Већа зарада произвођачима, а на овом подручју од калемарења живи око 1.500 домаћинстава,  омогућиће и да се увећа производња. То ће сигурно да допринесе финансијском опоравку села с ове стране Мораве", каже Милорад Пантић, председник Удружења расадничара Србије и власник. 

Поделом бесплатних садница облачинске вишње, општина и предузеће "Нова слога" из Трстеника, које гарантује цене и откуп, засаде под воћем у трстеничком крају прошириће за пет хектара.  Породица Милановић из Велике Дренове која под засадима крушке има 50 ари, а винове лозе 3,5 ха, међу првима се пријавила за овај програм.

"Услови под којима су Општина и "Нова слога" понудили сарадњу су повољни. Уз одређени наш труд, да обезбедимо добар квалитет плода, они гарантују цену. Имали смо могућност да се определимо да ли желимо да цена у откупу буде у просеку за последње три године или тржишна у време предаје рода. Ове године ћемо посадити негде око једног хектара, а наредних година се надам да проширимо производњу на два до три ха под засадима вишње. Најважнији је пласман, јер лако ћемо доћи до доброг квалитета било ког воћа и поврћа на овим нашим тертенима, али најбитнији је пласман, односно добра цена", каже Бојан Милановић из Велике Дренове.

Прошле године "Нова слога" и Општина Трстеник заинтересованим произвођачима су под истим условима поделили бесплатне саднице јагода.

"Обзиром да наша фирма откупљује и прерађује неколико хиљада тона воћа и поврћа, надамо се да ћемо овим начином кооперантске производње добити квалитетнији производ по повољнијој цени, јер смањујемо трошкове превоза. Заправо сви имају интерес. Наш интерес је нижа цена, добар квалитет, а произвођачи ће имати сигуран пласман и брзу исплату", каже Снежана Лисинац, "Нова слога" доо. Трстеник.

Позитивни резултати утицали су да се ове године из општинског буџета за развој пољопривреде издвоји 38 милиона динара, десет више него лане.

Председник Општине Трстеник Мирослав Алексић каже да желе да покажу да од пољопривреде може добро да се живи, али да се морају мењати навике и погледи на пољопривредну производњу.

"Подстицаје дајемо за оно зашта наши произвођачи имају тржиште, а ми се као локална самоуправа на сваки начин трудимо да им у проналажењу помогнемо. Бесплатно смо делили саднице вишње,  јагоде, подстицали садњу малина и купина, јер имамо откупљивача у нашој општини који гарантује цене и гарантује откуп. Ове године делимо спрасне свиње зато што имамо нашег откупљивача, месну индустрију "Глиџић" која има потребу да откупљује те товљенике сутрадан од наших сточара. Иста је ствар и са јагњадима.  Желимо да подстичемо и улажемо у оне гране за које ће наши произвођачи имати сигуран пласман и сигурну цену", додаје Алексић.

За ове програме интересовање је показало преко 200 пољопривредника из трстеничког краја. Прва испорука од 300 свиња очекује се средином месеца, док ће око 200 јагњади одгајивачима  бити подељена у другој половини године.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару