Читај ми!

Пола века џезирања Mише Блама

Звуцима контрабаса, уз пратњу пијанисте Дулета Јовановића, Миша Блам је синоћ у Пожеги најавио обележавање пола века музичке каријере. Концерт је одржан поводом Дана општине, у организацији Народне библиотеке, Културног центра и рок публицисте Горана Живановића.

Пола века у звуцима контрабаса Мише Блама подједнако уживају све генерације, а његово музицирање у великој мери је заслужно што је џез, упркос свему, постао саставни део српске културе.

"Џез и филм обележили су двадесети век", каже Миша Блам. "Дали су печат том веку и наметнули се као култура. И ту је крај приче: то нико не може да скине из мозаика или миљеа који се зове култура."

А какав је утицај џеза у ужичком крају, добро илуструје анегдота о догађају у једном ужичкм клубу у којем су, такође заједно, свирали Миша Блам и пијаниста Дуле Јовановић.

"Оркестри који су били около свирали су свадбу. Онда, када су чули да смо ми ту, сви су напустили свадбу и дошли да нас виде и провели се цело вече са нама", присежа се Дуле Јовановић. "Требало је да свирамо до поноћи, а остали смо до четири ујутру".

Џез је давно прихваћен у Пожеги, каже Горан Живановић, гитариста и рок публициста из Пожеге:

"Можемо рећи да је негде од шездесетих година наовамо Пожега имала нешто што би могло да асоцира и један оркестар који је изводио џез стандарде - оркестар браће Шијак Стари Пожежани."

Зато и не изненађује што, у време експлозије разних музичких жанрова, у ванвременом џезу уживају и неки нови клинци.

Препуна градска Галерија сликовито сведочи о томе колико је џез цењен и у малим срединама. А фотографисање са музичком легендом те врсте музике само је употпунило вече у коме су мелодије из XX века наставиле да владају и у новом миленијуму.

rts.uzice@rts.rs

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару