Читај ми!

Писац бестселера у Крушевцу

После промоција књига "Зашто волим Канаду" и "Свети Никола у Торонту" у светским метрополама, писац Небојша Милосављевић, Крушевљанин који већ осамнаест година живи у Канади, дошао је у родни град.

Иако већ осамнаест година живи у Канади, Небојша Милосављевић, један је од најчитанијих писаца у Крушевцу. После промоција својих књига "Зашто волим Канаду" и "Свети Никола у Торонту" у светским метрополама, дошао је у родни град да се подсети одрастања и гимназијских дана.

Још у младости одлучио је да постане новинар и писац. Небојша Милосављевић каже да је привилегован, јер се у три града Крушевцу, Београду и Торонту осећа као код куће. У сваком од њих провео је по седамнаест и по година живота.

У Крушевац, на промоцију својих књига, стигао је неколико сати раније, јер је желео да обиђе гимназију и  некадашњу учионицу.

"Зграда Гимназије умногоме је одредила мој живот, јер сам овде провео дванаест година свог школовања. Моја основна школа је била на трећем спрату овог здања", присећа се Небојша Милосављевић. "Формирало ме је и чувено гимназијско двориште, не само у спортском смислу, него и у духовном и друштвеном."

Одрастати на крушевачкој калдрми за Небојшу, значило је бити у сталном гарду, што изоштрава чула и касније итекако користи у животу.

"Навикао сам да идем кроз живот отворених очију. Односно да гледам неке ствари које други људи не примећују", каже Небојша. "Важно ми је шта ће сви моји читаоци да кажу, али је моја генерација та која ми је репер. И биће ми много теже него када сам имао промоцију у Њујорку, Чикагу, Торонту или Ванкуверу, из простог разлога што ће вечерас у публици да буду људи који ме знају од малена и са којима морам да будем - и бићу - најискренији на свету."

У форми урнебесне комедије нарави и замене идентитета, Небојша у књигама описује српске  исељенике у Канади, рушећи предрасуде о емиграцији као губитку наше елите. Тако су настале већ антологијске приче "Зашто волим Канаду" и "Говорите ли Серглиш".

"Небојша Милосављевић се бави суштином. Суштином измештања некога из његових корена, пресадите га у неку другу башту, а у исто време он са собом вуче гомилу земље у свом корену онако како сте га пренели", каже писац Петар Лукић.

Брз на осмеху и подсмеху, Васа је, како га Крушевљани зову, после гостовања постао најчитанији писац у родном граду. Сви који су стасали у Крушевцу знају да је друштвени живот Чарапана састављен од сталног такмичења у духовитости и да су увек били на цени они који су се у оштрој конкуренцији истицали.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару