Читај ми!

Берба зелене салате приводи се крају

Произвођачи раног поврћа у добричком крају, у општини Житорађа, приводе крају бербу зелене салате, која се углавном продаје на велико, поред самих пластеника. Произвођачи поврћа, иако нису баш најзадовољнији ценом од десет динара по комаду, кажу да им сигуран пласман и готов новац, који су добили у овом периоду године, пуно значе.

У пластеницима Јовице Стојановића из Вољчинца, једног од највећих произвођача раног поврћа у овом крају, ових дана ври као у кошници.

На десетине радника сече и пакује у кутије првокласну зелену салату, која се традиционално, као прва култура гаји у пластеницима.

"Гајимо негде око 50, 60 ари зелене салате. Радник обично заради за плату", каже Јовица Стојановић, село Вољчинац.

Произвођачи зелене салате кажу да памте и боље дане, када је реч о цени, али је за њих од изузетне важности то што је продају поред самих пластеника, за готов новац.

"Прошле године се цена кретала и до 700 динара за паковање салате, а ове године је 180 до 200 динара. Рачунице неке нема много велике, али рецимо зимски је период па сваки динар добро дође", кажу произвођачи зелене салате.

"Тринаест шлепера је извежено за Румунију у Европској Унији и доста ових мањих камиона и комбија је одвежено за Београд", каже председник месне заједнице Вољчинац Томислав Јовановић.

Због благе зиме, али и све већег броја пластеника са грејањем, и остало рано поврће из добричког краја стићи ће ускоро на пијаце. Четири генерације Михајловића из Пејковца велики су произвођачи краставаца, паприка, парадајза, јагода и бостана, за који ових дана увелико припремају расад.

"Требало би првог априла да почне да се бере краставац. Садили смо у два пластеника парадајз и онда имамо три пластеника са парадајзом и пола пластеника паприке", каже Снежана Михајловић, село Пејковац.

У општини Житорађа кажу да су, због значаја повртарске производње, која се мери хиљадама тона, у последњих неколико година издвојили значајна средства за изградњу савремене путне инфраструктуре ка овим селима, уређење њихових атарских путева, обезбеђење противградних ракета, али и за припрему пројеката комасације и изградње система за наводњавање.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару