Читај ми!

Интерактивна представа

Млади активисти Срби и Роми извели су у Врању представу форум театра "Рођена Јашаревић". Настала је у склопу пројекта "Ми-ту", на радионицама у средњим школама, а глуме ученици тих школа. Пројекат је намењен маргинализованим групама, женама, националним мањинама и особама са инвалидитетом.

Окружени вршњацима, четрнаесторо средњошколаца извело је представу коју су припремали три дана. Основни циљ је разбијање предрасуда о мањинама у друштву, прихватање различитости, поштовање права на школовање.

"Раније је било код нас да се девојке рано удају, сада више није тако зато што све девојке и момци сада иду у средње школе или на факултет", каже Снежана Јашаревић, 19 година.

"Овде смо научили да не дискриминишемо, да се не делимо по боји коже, раси, националности, већ да смо сви ми људи, делимо се на добре и лоше, или на добре и мање добре", каже Вукашин Недељковић, ученик 3. разреда Економско-трговинске школе у Врању.

"Рођена Јашаревић" је шеснаестогодишња девојка која жели да се школује упркос томе што отац планира да је уда. У школи, и поред труда, не успева да добије већу оцену од двојке.

"Било нам је тешко јер смо сви буквално аматери, нисмо се сусретали са оваквим представама, и то је био задатак, да се борим против дискриминације, да пробудимо свест код људи, јер су ово реалне ситуације", каже Јована Војиновић, ученица 3. разреда Економске-трговинске школе у Врању.

Леонора Нешић, ученица 1. разреда Економско-трговинске школе у Врању каже да јој није било тешко да уђе у ову улогу, јер је сама по природи таква, не дискриминише и поштује разлике.

Најпопуларнија техника која се користи данас у свету као званично средство за социјалне промене је форум театар. Кратке сцене у којима је конкретно приказан проблем.

"Научила сам да увек треба да идем кроз живот тако да не правим разлику међу људима јер можда ће ми некад затребати њихова помоћ", каже Анђела Илић, ученица 1. разреда Економско-трговинске школе у Врању.

Никола Јањић, координатор пројекта каже да су деца  на један занимљив начин кроз представу успела да покажу да дискриминација нажалост још увек постоји у неким институцијама.

"Драго ми је да су они свесни да до тога не би требало да долази", додаје он.

"Изједначи се!", назив је пројекта, истовремено и порука ових младих људи. Учествују ученици из шест средњих школа из Прешева, Бујановца, Владичиног Хана и Врања.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару