Читај ми!

Рибе неће остати на сувом

Језеро Ћелије, надомак Крушевца, омиљено је место пецарошима из целе Србије који ту долазе у потрази за капиталним примерцима шарана, смуђа и деверике. Неуобичајено високе температуре ове зиме и мањак падавина, нису угрозили рибљи фонд ни на језеру, ни на околним рекама, јер водостај на њима није битно смањем.

Богатство и разноврсност рибљег фонда језера Ћелије , надомак Крушевца, током целе године мамац су за пецароше из свих крајева земље. Његову ћуд они најбоље знају.

"У задњих десет дана ниво језера је порастао за метар. Што се тиче Ћелија и ове акумулације она је увек богата водом", каже Горан Ерић из Бресног Поља.

"Риба није угрожена. Воде има довољно. Угрожени смо ми риболовци што не можемо да пецамо од велике воде лепо", каже Радиша Стефановић из Бресног Поља.

Уз пораст водостаја, мрест рибе други је разлог због кога се риболов од 1. марта до 15. јуна на језеру Ћелије одвија под посебним режимом.

"Прогласили смо рибље плодиште, део од моста у Равнима до Беле Црквице на десној обали, и до шпица у Златарима, на левој обали. У мрестилишту је забрањен сваки вид риболова, кретања и узнемиравања матичних примерака рибе", каже Милан Милошевић, начелник рибочуварске службе "Расина плус" Крушевац.

"Познато је да се деверика, шаран ,бабушка, караш мресте у плитким водама и да их је лако изнети. Зато рибочуварска служба, која чува мрестилиште, ради појачано, 24 часа, како би га сачувала од све већег броја рибокрадица. Надамо се да ћемо уз помоћ риболоваца волонтера, њих 30-так, успети да сачувамо мрест", каже Додић, рибочувар "Расина плус" Крушевац.

Водостај на језеру, у сарадњи са ЈКП Водовод Крушевац, брижљиво се прати како икра не би остала на сувом, а мрест пропао. То је само једна у низу активности "Расине плус" на очувању рибљег фонда на делу рибарског подручја Србија југозапад чији су корисници.

"Програмом управљања за период од 2012. до 2020. године предвидели смо масовно порибљавање пастрмских вода и порибљавање вода у непосредној близини Западне Мораве.  У склопу тих активности  прошле године смо порибили Расину, Загржу, Грашевку, Јастребачку и  Ломничку реку са 41.000 комада једногодишње млађи поточне пастрмке. У непосредној близини Западне Мораве, у околини Крушевца и Трстеника, порибили смо баре са око 5.000 примерака шарана", каже Милан Милошевић, начелник рибочуварске службе "Расина плус" Крушевац.

У овом тренутку млађ није угрожена, а уколико буде, рибочувари кажу, спремни су да интервенишу и изместите је како би јој осигурали опстанак. Да то знају и умеју доказали су прошле године у Трстенику.

Због прошрења капацитета вововода ниво воде у једном од језера је опао испод биолошког минимума. Због тога је већа количина лињака и златног караша, ретких и заштићених рибљих врста,  изловљена и успешно пребачена у друге воде у близини Западне Мораве.

На њој ће, подсећају из "Расине плус", од 15. априла до 31. маја бити на снази рибље
плодиште, од ушћа реке Расине до црквице у Паруновцу, као и километар узводно од ушћа реке Пепељуше.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару