Читај ми!

Живот на селу

У селу Добрица живе добри и вредни људи који се претежно баве пољопривредом и сточарством. Узгајају и коње, голубове, ретке врсте живине, а од прошле године имају и аутохтону врсту ћурана.

Одувек су се у овом селу узгајале ћурке, али тек прошле године су у Друштву узгајивача украсне живине одлучили да заштите аутохтону врсту Добричког ћурана. Живан Ристин каже да су сад на њега сви поносни, јер представља нови симбол сеоског живота у Добрици.

"Радимо на стварању и омасовљавању наше расе и чувању гена те врсте ћурана и то у две боје: плавој и жутој", каже Живан Ристин, представник "Друштва голубова и украсне живине Добрица".

Владимир Дрндарски сваког дана спреми 75 килограма житарица за исхрану својих 15 липицанера. Ништа му није тешко, јер ужива да гледа њихов грациозан ход, а кад почне сезона фијакеријада своју љубав поделиће и са осталим коњарима.

"Кад их пустим да крену и кад гледам њихове покрете ногом, главом и репом мојој срећи нема краја. Да ми поклоне читав свет мени не треба, шта ће ми. Док имам коње и срце ми небо додирује", каже Владимир Дрндарски.

На газдинству Јана Ширка узгаја се стотину товних јунади, 40 музних крава и 250 оваца Бергамо расе. Годишње се одавде кланицима испоручује и до стотину бикова. Једини проблем је недостатак квалитетних пашњака.

"У околини има доста пашњака, али треба помоћи људима да их среде и да их одржавају. Трава расте, али нико их не залива, а било би добро и да се нађубре да би били квалитетнији", каже Јан Ширак.

"На пољоприврденом газдинству запослено је десеторо радника и свако ново радно место за село много значи. Ако се зна да Добрица има 1.150 житеља и кад неко запосли десет радника то је један одсто што је за нас исто као кад у граду неко отвори фабрику са хиљаду запослених", каже   Синиша Дрндарски, председник Месне заједнице Добрица.

У Добрици кажу да у њиховом селу живе добри и вредни људи који су веома гостољубиви и зато ко се ужелео сеоског живота и домаћих животиња овде је увек добродошао. 

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару