Читај ми!

Гимназијалци обнављају школску библиотеку

Ученици гимназије "Бора Станковић" у Врању одржали су акцију "Библиотека пуна ђака, а не џакова", у намери да обнове школску библиотеку. Када је реновирана зграда гимназије, књиге су пресељене у подрум. Припремају просторије и за библиотеку и за инфотеку.

Немају праву библиотеку и велики избор књига. Лектире позајмљују из градске библиотеке. Да је обнове, удружили су се ученици свих разреда.

"Покренуло нас је то што смо желели да покажемо да млади уколико желе да изврше неку промену, да је довољна само њихова иницијатива, мало добре воље и подршка професора. И да можемо да се ангажујемо и да за то нису потребна нека велика средства", каже председник Ђачког парламента Наталија Стојменовић.

Емилија Стојилковић, ученица 2. разреда каже да сви који желе да помогну могу да донесу књиге или помоћ у виду новца, као и све оно што желе да дају.

Библиотека је сада у подрумским просторијама. Фонд књига није у складу са потребама ученика.

"Донела сам неколико књига, и очекујемо да људи донесу оно што имају код куће, како би ученици имали што већи избор", каже Катарина Митић, ученица 2. разреда.

Предвиђене су просторије за библиотеку и инфотеку, али нису опремљене. Акцију гимназијалаца подржавају професори и управа школе.

"Из самих часова, у самом начину интерпретације дела, ми њих подстичемо да размишљају, да износе критичке ставове, а томе свему доприноси књига", каже Тања Русимовић, професор српског језика и књижевности.

Томислав Пешић, професор физичког васпитања додаје да су деца схватила да је библиотека врло потребна и нужна за једну овакву установу као што је гимназија.

Гимназијалци планирају да у марту покрену акције и за опремање кабинета за физику, хемију и информатику. Врањска Гимназија стара 133 године, прошле године је комплетно реновирана.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару