Читај ми!

Дискриминација оболелих од хепатитиса?

У свету, свака 12. особа заражена је вирусом хепатитиса. Око пола милиона грађана Србије болује од инфекција изазваних вирусима хепатитиса Ц и Б, а тек сваки пети зна да је заражен. Превентивних програма нема, а инфекција се најчешће открива случајно.

За Удружење за помоћ оболелима од хроничних вирусних хепатитиса "Хронос" Александра Поповић из Крушевца сазнала је 28. јула, на Светски дан борбе против хепатитиса.

Неколико дана раније изгубила је оца који је преминуо од компликација изазваних вирусом хепатита Ц, с којим је, не знајући то, живео двадесет година. Борба за његов живот трајала је шест месеци, током којих је породица доживела бројне непријатности.

"Тату су избегавали, чак и у кругу блиских рођака", прича Александра Поповић. "Све се свело на телефонске позиве. Чак ни медицински радници нису смели да приђу. Једноставно било је ружно."

Узрок оваквог понашања, односно дискриминације оболелих од ове болести, јесте недовољна информисаност становништва. Болесницима се најчешће, кажу лекари, приписује да су урадили нешто ружно, јер су вируси хепатита Б И Ц полно преносиви, а чести су и код интравенских наркомана.

"До 1994. године, није се радио серолошки тест за утврђивање овог вируса, тако да су многе особе заражене током хируршке интервенције, приликом ендоскопских метода, код стоматолога", објашњава прим. др Гордана Трифуновић, инфектолог. "Многи су, па чак и медицински радници, могли да дођу до вируса, јер се за њега није знало."

У свету је свест развијенија, јер постоји навика тестирања. У Србији и земљама у окружењу то није тако. 

Када је пре неколико месеци била годишњица Удружења Хрононс, организовано је тестирање. Многе јавне личности нису хтеле да се тестирају под изговором "Шта ако ја имам хепатитис?"

Суштина је у раном откривању болести, која се тако може и излечити или контролисати. Прошле године у Србији је оболело хиљаду људи, а у шест случајева болест је имала фаталан исход.

Податак да је сваки 12. становник наше земље заражен вирусом хепатитиса Б или Ц довољна је опомена да се мора озбиљније радити на превентиви.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару