Читај ми!

Позоришни фестивал "Крушка"

Шесту годину за редом, у време зимског распуста крушевачко позориште најмладјим суграђанима дарује "Крушку"-божићни фестивал представа за децу у којем је ове године, од 9. до 17. јануара, уживало преко 6.000 малишана.

Раздрагана публика и испуњена сала, слика је која се понавља од почетка фестивала на чијем се репертоару ове године нашло 16  представа крушевачког и позоришта из Лазаревца, Вршца, Врања, Зајечара, Ниша и  београдског "Театра на Сави".

Иако су им се фаворити разликовали малишани су све представе, из вечери у вечер здушно поздрављали.На темељима Фестивала, али и изузетне посећеност свих представа намењених најмладјима током целе године,  крајем прошле Скупштина града Крушевца донела је одлуку о уступању биоскопа "Европа" крушевачком позоришту. Тиме је начињен први корак у реализацији две деценије старе идеје о формирању Позоришта за децу.

"Оно што је за нас значајно је да ћемо постати трећи град јужно од Београда који ће добити посебну сцену намењену деци. Битно је да ми већ сада имамо осам представа за најмлађе , самим тим репертоар нам је готов . Остаје да сваке године правимо још више две, три, можда и четири нове премијере за децу. Све то ће нас сигурно сврстати у првих годину дана у ред најозбиљнијих позоришта за децу у читавој земљи", каже Бранислав Недић, управник Крушевачког позоришта.

У годинама које долазе план је да се Дечије позориште, које ће по оснивању бити под окриљем старог , осамостали. То ће отворити простор и за младе, пре свега Крушевљане, али и децу из околних места, који су завршили драмске академије да добију прилику да се професионално остваре.

"Мислим да је наша дужност да им дамо прилику за почетак, да покажу шта знају. Ко буде
 желео да остане у граду остаће, ко не буде желео значи да  много вреди, и опет ћемо бити много поносни на њега када буде негде даље отишао", каже Недић.

За радове на адаптацији старе биоскопске у позоришну салу град Крушевац је ове године издвојио четири милиона динара. Иако се процењује да ће се комплетна реконструкција завршити у наредене две до три године, за шта је потребно око 30 милиона динара, али и помоћ Министарства и донатора,  прве представе за најмлађе на новој сцени могу се очекивати већ крајем ове.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару