Читај ми!

Поново ради текстилни погон у Ораовици

После 15 година поново брује машине у Индустрији трикотаже и плетива у селу Ораовица код Грделице. У, до пре десет месеци руини, а сада погону са савременом опремом, тренутно ради 25 жена.

Индустрија трикотаже и плетива у селу Ораовица код Грделице после петнаест годна поново ради.

До пре десет месеци руина, а сада погон са савременом опремом. У њој тренутно ради 25 жена.

"Плата је добра, као и услови. Ја сам јако задовољна", каже Лидија Стојиљковић.

"Поново радим у овој фабрици и стварно сам презадовољна", додаје Светлана Ђорђевић.

У ИТП-у радили су његов деда и отац, а сада Љубиша Николић, правник по струци, капитал стицан скоро две деценије у Француској, улаже овде. Само адаптација хала у којој се за почетак производи лака конфекција коштала је 320.000 евра. Склопљени су лон послови са домаћим произвођачима, словеначком Муром, а од уговора са немачком фирмом "Хофшмит" очекују много.

"Тиме добијамо праву шансу и посао ће добити 50 људи. Тако ћемо постати права фабрика, а не радионица", каже Љубиша Николић, власник.

Са повећањем производње отвараће се и нова радна места, али проблем фабрике и мештана Ораовице је недостатак канализационе мреже и система за одвод отпадних вода. Град Лесковац има решење.

"То је пројекат вредан 100 до 120 милиона динара, али ће град у сарадњи са члановима Месне заједнице, видети да све то финансира са тридесет одсто средстава, односно да омогућимо малу фабрику за пречишћавање отпадних вода са око сто хиљада евра", каже градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Из села Ораовице смештеног на Коридору 10 људи се не исељавају. Између два пописа број становника се повећао на две хиљаде .Углавном живе од грађевине и пољопривреде и свако радно место им много значи.

"Двадесет места да се отвори пута четири члана домаћинства то значи 80 људи може да се прехрани", каже мештанин Игор Ђокић.

Председник Месне заједнице Горан Николић каже да је у плану да се овде, на Коридору 10 отвори база за одржавање путева где би посо добило стотину људи.

Текстилни погон и Коридор 10 ,на коме је тренутно ангажовано више од 50 мештана, дају шансу за препород једног од највећих села на територији града Лесковца. Још да има асфалта до десетак брдских заселака слика Ораовице би, како кажу, била прелепа.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару