Читај ми!

Неуговорени зубари не примају редовно плате

Педесет неуговорених зубара из панчевачког Дома здравља није примило три последње плате. Проблем је што се обим посла није смањио, сви раде исто, а редовну плату имају само они који су уговорени преко Републичког фонда за здравствено осигурање.

У панчевачком Дому здравља ради 120 зубара и техничара, од чега је само 70 уговорених преко Републичког фонда за здравствено осигурање. Остали, неуговорени, морају сами да зараде своју плату кроз наплате услуга.

То је некако функционисало до летос, када су исплате почеле да касне. Тренутно, заостају три последње плате.

"Мислим да није фер да сви имамо исту врсту и обим посла, а да неко прима плату, а неко не. Фонд не препознаје које су услуге бесплатне, а које не. Ја радим и оно што је бесплато, јер уговорене колеге не могу све то да постигну", каже Шема Петровић, зубни техничар.

"Ми смо предлагали да се свим запосленима у Дому здравља смањи плата за пет одсто, како би се солидарисали да неуговорени зубари могу да добију плату, али то нису хтели људи да прихвате", каже зубар и члан Самосталног синдиката Славко Прванов.

Надлежни у Дому здравља покушали су да повећају број уговорених зубара бар за 15, са образложењем да долази велики број пацијената који није са територије града Панчева, међутим, Министарство здравља то није уважило. Неуговорени зубари могу да зараде само трећину своје плате, а криза је утицала на то да Дом здравља више нема довољно додатних прихода да би обезбедио остатак.

"Ми смо до сада имали довољан прилив новца у медицини рада, па смо пребацивали то за плате неуговорених зубара, међутим, сада су се ти приливи новца смањили, и више немамо одакле да дотирамо", каже директор Дома здравља Слободан Овука.

Једно од решења је да се одређеном броју неуговорених зубара дају отпремнине, али средства за то још нису обезбеђена. Локална самоуправа је вољна да помогне, али још није утврђено на који начин.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару