Читај ми!

Празник прошао, остали рачуни

Новогодишњи и божићни празници, по традицији, празне новчанике. За празничне трпезе у Шапцу се мање трговало, него раније и то, углавном, на одложено.

У шабачкој тржинци одлична понуда, али тек по који купац. Ових дана Шапчани троше божићне залихе хране, а и трговци и купци, сагласни су да није било празничне еуфорије као раније. Поврће се куповало на комад.

"Упола мање се куповало, баш је опала куповна моћ. Дошао је онај ко слави, а како ће народ све платити не знам,  давали смо и на упис", каже Љиљана Сојићевић, продавац у Тржници.

"Од јутрос куповали су се колачи који треба да се узму, наручени, неко је изашао да прошета, да види шта има и кога има у тржници", каже Љиљана Милутиновић из Дреновца.

За празнике се сналазио како је ко умео. У многим породицама Божић је најзначајнији празник у години, па је на време припреман.

"Нисмо рачунали, нисмо ни гледали ко ће шта да плати. Син је купио прасе, ја сам у селу одгајио ћурке, као пензионер, жена снаха, сви смо радили да лепо прославимо", каже Божидар Андрић из Шапца.

По традицији, највише се куповало у снабдевенијим супермаркетима, где се могло набавити све и то на одложено плаћање, углавном чековима и до 120 дана.

"Срећом, трговци схватају да је куповна моћ грађана опала, па су кроз разна акцијска снижења, бонусе и друге методе унапређења продаје, пружили могућност потрошачима да се обезбеде за празнике", каже др Драгана Симић Антонијевић, председница Удружења потрошача у Шапцу

Један део Шапчана при куповини увек је опрезан.

"Нема задуживања, колико имам, толико трошим! Свакако то морам платити, тако да је боље одмах, него да пишем чекове", кажу грађани.

Шапчани додају да ће и Српска нова година биће скромнија, јер стезање кајиша тек предстоји. Како је јануар најдужи месец у години када је куповна моћ грађана мања, шабачки трговци и занатлије досетили су се да већ у петак органузују "Вече куповине и добре забаве". Најавили су снижења до чак 70 одсто.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару