Читај ми!

Сапуни као некада

Олгица Самоиловић из Лознице пре две и по године сопственим средствима почела је производњу сапуна на начин како су то некада радиле наше баке. Од једног запосленог њена фирма данас има 10 жена у производњи и још толико ангажованих радника на пословима у области маркетинга, тржишта, дизајна.

Оживљавање старог сапунџијског заната пример је да се уз идеју и вољу све може, а труд исплати и од овог посла може да живи.

Уз старе рецептуре и природне саастојке до царства мириса и боја и рад уз уживање -начин је како се у Лозници производе природни сапуни. Посао који је почео као ризик, али се након три године исплатио.
 
"Утрошено је пуно рада, труда, упорности, и ево после три године могу да кажем да се тај труд исплатио", каже Олгица Самоиловић, власница "Хедера вита".

Сваки сапун настао у овој радионици је посебна прича, све се ради ручно, од природних састојака и управо због тога  комплетна производња од двадесетак различитих козметичких  производа проналази своје место, не само на тржишту Србије већ и Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине, Грчке, Немачке.

"То су старе рецептуре, наравно, али смо их ми мало осавременили неким новим додацима, новим технологијама. Користимо сировине као што су козје млеко, природна биљна уља, ароматична уља, и трудимо се наравно да проналазимо нешто ново што је нама још непознато на овим просторима", додаје Олгица.

Своју шансу да се докаже у струци у овој радионици добила је и најмлађа радница Марија Милутиновић, која је од почетка члан овог успешног тима.

"Учим и даље, имам прилику да напредујем, да се и даље школујем иако радим, тако да сам веома задовољна", каже Марија.

Потражња за овом врстом робе расте, па од сапунџијског заната, кажу ови вредни људи, не може много да се заради, али може да се солидно живи.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару