петак, 03.01.2014, 16:10 -> 16:58
И кувар и уметник
Млади кувар из Ужица Милош Шопаловић, недавно је овладао карвингом - древном тајландском вештином резбарења воћа и поврћа. У његовим, несвакидашњим уметничким делима уживају гости златиборских ресторана.
Кувар по професији, Ужичаним, Милош Шопаловиц (24), пре неколико година савладао је и карвинг, древну тајландску вестину резбарења воћа и поврћа која је до нас стигла средином деведесетих година прошлог века.
Иако се до сада није окушао на неком од такмичења, у његовим, несвакидашњим уметничким делима могу уживати гости златиборских ресторана.
У његовим рукама тиквице и диње постају непоновљиве резбарене вазе, јабуке, шаргарепе и празилук - цветови и шарено лишће, а ротква, пахуља или звезда. Ову вештину резбарења воћа и поврћа, Милош је после школе и усавршавања кулинарских вештина у Италији, научио од друга, пре три године уз пуно стрпљења и вежбе.
"Док се не навикне на нож, мали, пошто није стандардни нож који ја користим, било је повреда, али с временом се научи, рутина се стекне, после тога је све ишло лако", каже Милош.
Уз машту, веште руке, многобројне покушаје и, како каже, килограме и килограме воћа на коме је учио, цветни аранжмани су данас, за Милоша рутина.
"Битно је бити миран, сталожен и опуштен и знати шта желиш да направиш од једне фигуре. А када погрешим све претежно заврши у стомаку", каже Милош.
И док, како каже, своје умеће не усаврши и не припреми за самосталну изложбу или учешће на неком од такмичења, Милош својим декорацијама храну претвара у уметничка дела, креације у којима, за сада, уживају његови пријатељи и гости златиборских ресторана.
rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар