Читај ми!

Бугари одушевљени Ћиром

Саставни део новогодишњег програма за госте из Бугарске, већ трећу годину, је вожња Ћиром, којим се током протекле године превезло скоро 70.000 гостију из земље и света.

Уз носталгичан писак парњаче и дах романтике прошлих дана, гости из Софије укључили су се у чаролију Ћире, који живописним Шарганом спаја чудесну осмицу савладјујући висинску разлику од 300 метара.

"Много је лепо, још нисам све видела, али ово што јесмо, прелепо је. Дивни су утисци и срећна сам сам што сам ту, не само због природе, већ и људи, који су нам блиски по осећањима, културио. Осећам се чудесно захваљујући месту где сам", кажу туристи.

"Права је атракција, много је атрактивно, прелепо је, пријатно је, а и ми у Бугарској имамо овакву железницу", додају они.

И док је Ћира клопарао ускотрачном пругом од Јатара ка Мокрој Гори, и у кухињи коначишта је било живо, зарад комплетне понуде гостима, овог пута из Бугарске.

"Једино што су желели је да буде између осталог и вегетаријанских оброка, а у сваком случају ћемо им понудити и мокрогорске специјалитете", каже Жељко Брковић, шеф ресторана.

Александра Лазовић, портпарол "Шарганске осмице" каже да су имали госте чак и из удаљене Гане, Јапана, САД-а, Аустралије, али традиционално, поред домаћих гостију, најбројнији гости су из Пољске, Словеније и Русије.

"У смештајним капацитетима, у појединим месецима, од укупног броја остварених ноћења, чак 60 одсто били су страни туристи.

Зимску сезону саобраћаја "Носталгија", завршава 25. јануара, а за летњу већ су се најавили љубитељи старих железница из Немачке, Аустрије, Јапана и Енглеске. Судећи по утисцима, карте за последњу вожњу Ћире и у овој години резервисане су за госте из Бугарске.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару