Цвеће из Шумадије

Стотинак произвођача из Шумадије оријентисало се на производњу баштенског, балконског и резаног цвећа. Крагујевачко село Чумић, некада познато по воћарима, данас се препознаје по гајењу цвећа.

Крагујевачко село Чумић, некада познато по воћарима, данас по гајењу цвећа. У десетинама домаћинстава, која живе од тог посла, кажу да је исплативији од ратарства и сточарства. Цвеће продају широм Србије, а уз повољне кредите државе, кажу, та грана могла би много више да се развије.

Пре десетак година Тошићи су позајмили новац и подигли први пластеник и пробали да ли од цвећа може да се живи. Данас из 10 пластеника продају око милион саксија годишње и све су постигли сами, уз рад без радног времена и доста улагања.

"Најмање 20. 000 евра је морало да се уложи да би се то покренуло и довело на врхунски ниво", каже Дејан Тошић.

У домаћинству Тошића раде сви, већ су спремили око 300. 000 саксија расада. На око 3. 000 квадрата под пластеницима однегују цвеће за пролећну и јесењу сезону.

"Па помажемо сви, кад дођемо из школе, пресвучемо се и почињемо да радимо", каже Ђорђе Тошић.

Тошићи се баве и пољопривредом, имају доста воћа али је цвеће ипак главни посао.

Кажу да имају своје тржиште и и да робу пласирају широм Србије. Међутим, недостају им средства за инвестирање па би уз помоћ државе могли да дуплирају производњу.

Стотинак произвођача из Шумадије оријентисало се на производњу баштенског, балконског и резаног цвећа. Основали су и своје удружење које окупља прозвођаче из Раче, Крагујевца и Кнића.

У свету је цвећарство уносан посао али Србија, иако је одлично поднебље за узгој цвећа, уместо да буде велики извозник, годишње извезе цвеће за око четири милиона евра, док је увоз троструко већи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару