Читај ми!

Добре виле белих стаза

У хотелима на Копаонику до краја зимског распуста места нема, а слично је и са приватним смештајем. Захваљујући систему за вештачко оснежавање, на стазама је око тридесетак центиметара утабаног снега, а око 5.000 скијаша, у просеку, дневно скија на овој планини. За њихов ужитак у вожњи белим стазама брину они о којима се, обично, никад не говори.

Њихов радни дан почиње када се скијалиште затвори. Са места одакле се пут копаоничких врхова дању превозе заљубљеници у беле спортове ноћу крећу они. Искусни и одважни возачи моћних табача.

"Увек смо на дежурству. Вечерас тренутно не радимо стазе, ради систем за вештачко оснежавање, пада и снег па ћемо изаћи негде око два-три сата по поноћи да урадимо стазе. Није тешко кад се воли посао који се ради. Припреми се скијалиште за скијаше, за децу за све који дођу овде. Уђе то у крв. Навикне се", каже Милан Трикош, возач табача у Јавном предузећу Скијалишта Србије.

За тринаест година, колико ради на пословима уређења стаза, много се тога, каже Милан, променило. Спори, механички табачи 2008. године замењени су са осам нових, од чега су четири за екстремне услове, тешке стазе, попут оних какве имају највећи европски ски центри.

"Сад је доста лакше, новије су машине, брже. Боља и квалитетнија обрада стаза. Видите и сами то је као у кокпиту. Све је компијутеризовано, климатизовано па у кабини и у сред зиме може да се достигне температура од 33 степена", каже Милан Трикош.

Сва снага табача, али и вештина и храброст оних који њима управљају најбоље се види када планина покаже своју непредвидљиву и моћну природу.

"Ћудљива јесте. Пре два сата је било лепо време, а сада пада снег. Не знамо како ће бити за наредна два сата. А најтеже је кад су мећаве па дође до завејавања путева, кад треба  да извучемо завејане. Људи крену, не припреме се, не распитају о условима, и онда им ми притекнемо у помоћ.  Али све се на крају опет заврши како треба", додаје Милан.

Да би стазе наредног дана биле спремне за све који Копаоник походе ради скијања и сноубординга, растали смо се пре свитања. Неки на починак, а неки у ноћ на нове задатке.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару