Читај ми!

Новогодишњи базар у Панчеву

У Панчеву је почео трећи по реду новогодишњи базар. То је прилика за различита удружења, занатске и уметничке радионице и појединце да продају своје ручно рађене предмете, а за посетиоце да набаве лепе поклоне и украсе за празник.

На панчевачком новогодишњем базару не продају се играчке, украси или поклони које можете наћи у свакој продавници, већ ручно рађени предмети, оригинални, који ће свакако на посебан начин украсити празнични дом или обрадовати неку драгу особу.

Панчевци су одушевљени што имају нешто посебно, а удружењима и уметницима ово је прилика да се афирмишу и нешто зараде.

"Јако ми се допада, свашта има да се купи и лепо је што овако нешто постоји у нашем Панчеву", каже једна панчевка.

За новогодишњу ноћ треба окитити јелку, а то можете учинити и ручно шивеним украсима који ће се сигурно допасти малишанима. Трпезу треба свечано припремити.

"Моја идеја је да то буде неки леп, свечани столњак или платно које се ставља преко столњака, украшен држач за салвете, углавном нешто фино што ће нам значити у ово време немаштине", каже панчевка која све ово сама израђује.

По традицији, празнични оброци су обилни, па их треба залити добрим вином и наздравити, али и засладити неким колачима. Која домаћица не стигне да спреми, и то може набавити на базару.

"Ја сам припремила традиционалне колаче, по старим рецептима: урмашице, лењу питу, баклаве, лимун питу, шапе од кокоса...", набраја нам домаћица која је све сама спремила.

Поклон може бити нешто ново и интересантно, што је спој модерног и традиционалног.

"Ја сам направила футроле за мобилне телефоне на разбоју за ткање, а као шаре сам ставила етно мотиве, на пример са банатских кожуха", каже нам уметница.

Иако мало ко има обичај да још увек шаље честитке, и оне се продају, али ручно рађене, и могу се исписати уз неки пригодан поклон. Мноштво је креативних, занимљивих идеја, што је препорука панчевцима да прошетају до трга испред градске скупштине и набаве нешто за себе.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару