Читај ми!

Горштакиња са Чемерна

У пет села, расутих по обронцима Чемерна код Краљева остало је свега неколико кућа са петнаестак мештана, међу којима и Владимирка Базалац из Главоца. Чопори вукова недавно су јој заклали пет оваца, а велике хладноће и снегови тек долазе. Владимирка каже, да јој најтеже, ипак пада самоћа.

Ни теренским возилом шумар Павле Грковић не може до куће Владимирке Базалац из Главоца. Део пута кроз планинско беспуће мора се пешице.

Од пута само је тежи живот седамдесетогодишње самотнице са Чемерна.

"Жива сам да кажем, али да је добро, није. Јесенас сам пала низ литицу и једва сам остала жива. Тешка је и самоћа. За једно само, као што сам ја, најтеже је свагда. Долазе ми сестричине из Немачке, прође пет година па их видим", каже Владимирка.

У трошној, од снега и времена повијеној уџерици нема ничега вредног. Струје никада није било. Петролејка је дотрајала, шпорет од старости утихнуо, а Владимиркине дрхтаве руке не могу ни славску свећу да запале да би се огрејале.

Ни чопори вукова не остављају је на миру. Лане су јој заклали пет оваца, а велике хладноће и снегови тек долазе.

"У овој колибици дочекала сам крсну славу, а дочекаћу и Божић. Тешко је и претешко. Данас је у народу постала мржња и нико никога не воли, нема код кога да одем. Ја имам доста својине, али данас је све другачије него некада, друштво није као што је било", каже Владимирка.

У пет села на обронцима Чемерна живи петнаестак мештана, у годинама и нарушеног здравља. Први Владимиркин комшија Радивоје Гарић је на пар километара од њене куће. Обиђе је с времена на време, наструже дрва, принесе.

Помажу и други, као и Црвени крст, најчешће пакетима хране и одеће. Од Центра за социјални рад прима новчану помоћ колико закон дозвољава, као и понеки пакет основних намирница.

"Добро познајемо Владимирку и чинимо колико можемо да јој олакшамо живот. Али, неко има право да одлучи како ће да живи све донде док то не буде животно угрожавајуће. Тада морамо да интервенишемо", каже директорка Центра за социјални рад Светлана Дражовић.

Ова зима с мало снега и студених дана, као ретко која смиловала се усамљеној горштакињи. Како ће бити кад Чемерно окују велики сметови и лед Владимирка не зна, али, како каже, стрепи. Но без обзира на стрепње, додаје, чврсто је решила да из наслеђене уџерице не оде.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару