Читај ми!

Ужице, вода за пиће само из цистерни

Пијаћом водом Ужичани се снабдевају из цистерни, а у продавнице стижу додатне количине флаширане воде. Синоћ је због алги забрањена употреба воде са градског водовода. Нема информација о повећаном броју оболелих. Ужичани не треба да буду забринути за своје здравствено стање, поручују надлежни.

Републичка санитарна инспекција од синоћ је забранила у Ужицу употребу воде са градског водовода за пиће и кување, те се грађани пијаћом водом снабдевају из цистерни.

Вода је забрањена за употребу зато што су у њој пронађене алге, а од јутрос у Ужице стижу цистерне са водом за пиће из Краљева, Чачка, Горњег Милановца, Вишеграда и околних општина, а помоћ је упутио и Црвени крст Србије.

Распоређују се по приоритету, пре свега за Дом здравља, болницу, школе и вртиће, а током дана ће у свим деловима града бити постављене стационарне цистерне.

У ужичке трговине стижу и додатне количине флаширане воде које синоћ није било у продавницама, а очекују се и резултати биолошких испитивања воде.

Појава алги у води за пиће последица је тзв. "цветања алги" у језеру Врутци, са ког се три четвртине града снабдева водом за пиће.

Шеф лабораторије Завода Власта Стевановић рекао је на конференцији за новинаре да грађани Ужица не треба да буду забринути за своје здравствено стање.

"У води нема циљано токсина који алге луче и који је најопаснији, али и он делује тек после вишемесечног излагања том отрову", објаснио је Стевановић.

Председавајући штаба за ванредне ситуације, заменик градоначелника Видоје Дрндаревић истакао је да Завод за јавно здравље није јуче обавестио град о хемијској неисправности воде, али је Штаб реаговао одмах после забране републичког инспектора.

"Тренутно у граду је постављено 16 цистерни са пијаћом водом, а у току вечери и сутра биће постављено још 15 стационарних цистерни. Продавнице и трговински ланци у Ужицу повећали су снабдевеност флашираном водом у граду, а стигла је помоћ у води из других градова и општина", рекао је Дрндаревић.

Дрндаревић је навео и да је се производња и снабдевање хлебом одвијају нормално.

Такође, Дрндаревић је најавио да ће тржишни инспектори обићи све продавнице прехрамбене робе у граду због пријаве грађана да су неки трговци подигли два до три пута цене флаширане воде.

Забрана док алге не нестану

Институт "Батут" утврдио је присуство алги у води из ужичког водовода, али и да у њој нема токсина који су последица распадања алги, саопштила је докторка Завода за јавно здравље "Ужице" Оливера Јањић.

"Због хигијенске неисправности воде и даље остаје на снази одлука о забрани коришћења воде за пиће и кување, док алге не нестану из језера Врутци", рекла је Јањићева.

Републичка санитарна инспекторка Снежана Тадић, која је донела одлуку о забрани коришћења воде, истакла је да је она јуче добила информацију из Завода за јавно здравље "Ужице" да су телефонским путем из "Батута" обавештени да је вода у Ужицу хигијенски неисправна.

"Не верујем да се радило о прикривању информација од јавности. Завод је чекао званичне резултате анализа, који су стигли тек данас, али ја сам у договору са Министарством здравља морала хитно да реагујем и забраним коришћење воде за пиће и кување", рекла је Тадићева.

Начелник Комуналне полиције Зоран Милитаров рекао је да ће у школама у Ужицу данас бити скраћена настава због актуелне ситуације са водом.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару