Читај ми!

Кинески пројекат код Костолца

До 2019. године у Костолцу би требало да буде изграђена још једна термоелектрана, снаге 350 мегавата. Изградњи овог термоенергетског постројења водиће кинеска фирма ЦМЕК, која већ ради у Костолцу на ревитализацији блокова Б2 и Б1 у термоелектрани "Дрмно". Кинески радници почели су да пристижу у насеље које је изграђено за потребе њиховог вишегодишњег боравка.

Код Костолца изграђено насеље за кинеске раднике који ће градити нову темоелектрану.

Уз постојећи димњак термоелектране "Дрмно" код Костолца, до краја 2019. године требало би да изникне још један, сличан њему, висок 250 метара.

Тада ће Костолац добити и нови термоенергетски блок од 350 мегавата, што је половина снаге садашње термоелектране "Дрмно". Инвестиција вредна преко 700 милиона долара, за ЕПС, Привредно друштво "ТЕКО"  и град Костолац, представља замајац развоја.

"Костолац ће постати једно велико градилиште уз које ће циркулисати велика количина људи, опреме, материјала и наравно финансијских средстава", каже директор ПД "ТЕКО" Костолац Драган Јовановић.

Будућу костолачку термоелектрану градиће кинеска компанија ЦМЕК. Кинези су већ овде, у новоизграђеном насељу испод димњака термоелектране "Дрмно". Припремају ревитализацију термоенергетског блока Б1, изградњу пристаништа на Дунаву у Костолцу и железничке пруге из прве фазе кредитног аранжмана.

Од планираних шест стотина радника, колико би требало да их пристигне до октобра следеће године, тренутно их је педесетак, углавном инжењера.

"Ми смо јако задовољни доласком у Србију. Наравно да постоје неке културолошке и језичке разлике, али ми се прилагођавамо условима, обзиром на то да смо дошли у страну земљу", каже Денг Каимао, главни инжењер.

Гости са Далеког Истока потрудили су се да се у новом дому осећају као код куће. Преко сателита прате кинеске ТВ канале, а у кухињи припремају своја традиционална јела. Јела су кинеска, јер се припремају на кинески начин, али су састојци углавном овдашњи, као што су месо и поврће. Зачине, или поједине специјалитете, као што је црно јаје, доносе из Кине.

Осим гастрономских, Кинези су са собом донели и своје радне навике, које се у приличној мери разликују од нашег схватања посла и радних обавеза.

"Нема "лако ћемо", по српски. Него се ради 24 сата, у две групе, правићемо један оперативи тим", каже директор термоелектране "Дрмно" Драган Живић.

Мештани оближњег села Дрмна, већ су успоставили добре односе са новим комшијама, пре свега на економској основи.

Мештани кажу да Кинези купују код њих и да неки пут дођу са преводиоцем, али углавном без, па их онда уведу у радњу и они покажу шта хоће.

Дрмљани и Костолчани имају своју рачуницу: Ако сваки кинески радник, од њих 600, потроши само један Евро дневно то је годишње преко 200.000 евра. Зато се и надају да ће им Кинези, када 2019. године буду одлазили, осим још једне термоелектране, оставити и по који динар више у џепу.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466
 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару