Читај ми!

Конзервација мозаика старог 17 векова

У Сремској Митровици у току је конзервација античког мозаика из 3. и 4. века нове ере. Пронађен је на локалитету Царска палата и деценијама се у Сремској Митровици чекало на средства за конзервацију, како би мозаик био заштићен и доступан јавности.

Стар седамнаест векова, овај мозаик као изузетно вредно археолошко наслеђе из римског доба чуван је у депоу сремскомитровачког музеја од 1976. године.

Три сегмента која се  конзервирају део су подног мозаика од 35 квадрата, који је са ликом Меркура красио Царску палату.

"Чистимо поледјину мозаика, кад је обрадимо и окренемо тек онда ћемо видети лице мозаика, то је једини фигуратини приказ у Митровици и као такав је највреднији", каже Маријана Протић, сликар ретауратор  Реублички завод за заштиту споменика.

"У овом случају чак има стаклених коцкица, позлаћених и посребрених да би се дочарао лик Меркура. То што је богат мозаик говори и о богатом наручиоцу у овом случају о самом цару", каже Владимир Булајић, конзерватор и вођа пројекта.

Захтеван, али и вредан археолошки пројекат стручњацима Републичког и сремскомитровачког Завода за заштиту споменика омогућила је Америчка амбасада.

"Захваљујући овом пројекту чија је вредност 73.000 долара у могућности смо да помогнемо вредности које су важне, не само за Србију, већ и глобално. Ово је изузетан пример сарадње српског и америчког народа посебно када имамо заједничке циљеве", каже Гордон Дугуд, заменик амбасадора Америчке амбасаде у Београду.

Конзерватоски радови биће завршени марта наредне године, а потом ће мозаик са ликом Меркура поново красити Царску палату.

"Знамо да је локалитет Сирмијум од изузетног значаја за Републику Србију, а посебно што је 2009. године и направљен овај покривајући објекат који штити мозаике, и то би не само за Србију било од значаја, него за читаву Европу и привукло би доста туриста", каже директорка Републичког завода за заштиту споменика културе Мирјана Андрић.

Директор Завода за заштиту споменика културе Сремска Митровица Љубиша Шулаја додаје да је у депоима Срема и Завода за заштиту споменика око 350 квадрата подних мозаика који очекују конзервацију и рестаурацију и који ће бити садржај овог локалитета.

Колико ће римског наслеђа бити доступно јавности зависи од средстава. Годишње Царска палата бележи преко 12.000 посетилаца, а трећина су странци.

Археолошки локалитет у Сремској Митровици је на бројним европским туристичким мапама.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару