Читај ми!

Нови грб и застава

Врање је, после 37 година, добило званична обележја града. Грб и заставу, у складу са културно-историјским и традиционалним вредностима, осмислили су тројица Врањанаца. Од 11 понуђених предлога, њихов рад био је најбољи.

После 37 година Врање је добило грб и заставу, у складу са културно-историјским и традиционалним вредностима.

Одборници Скупштине града усвојили су Одлуку о симболима и њиховој употреби која ступа на снагу 1. јануара идуће године.

Бели мост, жути крин и зупчаник који представља индустрију Врања. То је основа малог грба. Средњи, по правилима хералдике, поред штита, треба да садржи бедемску круну, флорале и ленту са именом титулара. Велики грб је најраскошнији.

"Садржи још и постоље на коме стоје чувари штита, са леве стране, тј. хералдички десне је краљ Стефан Првовенчани, који држи заставу Србије, а са друге стране је чика Мита као представник војника из ослободилачких ратова", каже Далибор Станојковић, један од аутора.

Никола Салатић, такође, један од аутора каже да су на самом штиту најупечатљивији симболи, тј. хералдичке фигуре белог моста као сребног шеврона и жутог цвећа.

Застава је у основи жута, са црвеним крстом који је дели на четири дела.

"У главном кантону који је плаве боје, налази се оцило које је златне боје, преузето са државног грба Србије, али је представљено тако да подсећа на слово В, због имена града", каже Далибор.

Правник, економиста и архитекта. Хералдика им је хоби већ десет година.

"Ми као Врањанци и као људи који смо пре седам година почели да радимо на грбу, дали свој максимум у изради неког другог", каже Немања Тодоровић Штиплија, један од аутора грба.

Круна као тврђава сребрне боје у складу је са хералдичким правилима, а боја и број мерлона, односно цигли, представља број становника. У подножју је таласасто плаво бела трака која симболички представља пет најзначајнијих река на територији града Врања.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару