Успели и без помоћи државе

Крушевачка Фабрика мазива је, после раскида купопродајног уговора, као предузеће у реструктурирању, без динара помоћи државе обновила производњу и повећала извоз. Проблем представља дуг од 30 милиона евра који је оставио бивши власник.

Када је пре две године раскинут купопродајни уговор са Нибенс групом, која је била власник крушевачке Фабрике мазива, то предузеће у реструктурирању је без динара помоћи државе обновило производњу.

Са 216 запослених, вратили су се на стара тржишта, а годишња производња је као пре приватизације, око 8.000 тона мазивих и индустријских масти. Ни тренутни проблеми у фирми нису угрозили извоз и добре пословне резултате.

Од раскида купопродајног уговора извоз је повећан за 2 одсто и годишње износи 4 милиона евра. Фабрика мазива редовно плаћа и све обавезе према држави.

Радници су задовољни платама, које су међу највећим у том делу земље, око 60.000 динара:

"Постижемо одличне резултате у производњи и за сада желимо да овако остане до краја процеса реструктурирања."

Велики проблем у Фабрици мазива је наслеђени дуг претходног власника од 30 милиона евра. Предузеће планира да инвестира око 2 милиона евра и покрене производњу био дизела.

"Не тражимо привилегован положај, али држава треба да обрати пажњу да смо ми - без динара помоћи - успели да обновомо производњу", наглашава Владица Петровић, генерални директор Фабрике мазива.

Недавно је Синдикат фабрике поднео захтев да се смени заступник капитала због недомаћинског пословања. Убрзо је уследио и сличан захтев заступника капитала за смену генералног директора.

"После седнице Надзорног одбора где је изгласано поверење генералном директору Владици Петровићу, став синдикалне организације је да се спусте све лопте и да се отклоне несугласице", каже Радица Јовановић, председник Синдиката Фабрике мазива, "а Фабрика мазива настави да ради као што је и до сада радила."

Из Агенције за приватизацију су, на захтев екипе РТС-а да сними заступника капитала, одговорили да ће дати саопштење јер не дају изјаве за медије.

У допису Агенције стоји да Надзорни одбор није ни одлучивао о смени или поверењу генералном директору. Вероватно ће нека наредна седница Надзорног одбора разјаснити околности у вези са дешавањима у крушевачкој Фабрици мазива.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару