Војни лекари у Тегошници

Планинска села у општини Власотинце све су старија, са све мање становника, од којих многи немају ни здравствено осигурање. Медицинске сужбе су им тешко доступне и долаѕак војних лекара им много ѕначи.

Читаво село обухвати се једним погледом. Дуж пута Власотинце - Црна Трава шест кућа, укупно 18 становника. То је данас Тегошница.

 

Славиша Стојановић каже да се некако сналазе: "Мало дрварство, мало грађевинарство... живи се некако."

Ипак, Тегошница има и школу и здравствену амбуланту. Смештена на обалама Власине, она је сабориште за десетак околних планинских села. У сваком живе углавном старији и којима је неопходна доступнија здравствена заштита.

Лекар долази само понедељком, каже Станица Ранчић из Свођа, а то није довољно.

Боривоју Станојевићу који живи у Доњим Гарама најближа амбуланта је удаљена три километра, тешко се креће а у села нема никог ко би га одвезао.

Зато је, по доласку војног лекара у Тегошницу, и велика гужва. За мештане је посебно важно што је у екипи и стоматолог, ЕКГ и комплетна лабораторија. Лакше је сићи са околних брда него кренути у двадесет пет километара удаљено Власотинце.

Овакве посете су неопходне, каже војни лекар др Бојан Николић: "Уз лекара би требало довести и фармацеута и донети апотеку како би им и терапија била доступна на лицу места."

У школи са тридесетак ђака настава је мало померена јер је у току стоматолошки преглед.

Било би добро да Основна школа "Вук Караџић" у Тегошници има стоматолога, сматра др Зорица Петровић, јер је стање и зуба и уста прегледаних ученика лоше.

У самој Тегошници стоке нема, а оближње ливаде и пропланци идеални за сточарство. Војни ветеринар морао је до оближњег Јаковљева.

Посао је брзо завршен, јер је мало домаћина попут Драгана Цветановића, који су ту остали.

"Мало је нас млађих који се боримо и гајимо стоку", каже Цветановић, само ја и још један комшија имамо краве, овце и свиње."

Ветеринар Саша Тврдоријека је био задовољан: "Домаћини добро гаје стоку. Расни састав је добар и здравље стоке такође."

Војни лекар, уз подршку Дома здравља у Власотинцу и Центра за социјални рад, стигао је у правом тренутку. Иде зима.

"Потрудили смо се да стигнемо до свих којима је помоћ потребна, да не заборавимо ниједног старог и становника који живи сам", каже Момчило Игњатовић, директор Центра за социјални рад у Власотинцу. "Ово је једна у низу акција коју реализујемо пред наступајућу зиму."

Трећи центар за обуку Војске Србије овде не стаје. После Лебана и Власотинца у плану су нове акције.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару