Читај ми!

Самоникло биље нема ко да бере

Иако је сезона брања шумског и самониклог биља, берача у природи нема много. Шипурка, трњина и другог биља има у изобиљу али ће, по свему судећи, већим делом остати необрано.

Нада Вучетић из Сирче код Краљева једна је од ретких која се бави сакупљањем шумских плодова. Тврди да шипурка, трњине и другог биља има у изобиљу и да је права штета што ће сво то биље, већим делом, остати необрано.

"Шумско биље се бере по сувом и топлом времену, када нема јутарње росе", саветује 65 годишња  Нада Вучетић.

До ливада и шумских пропланака где се бере најбоље биље има свега десет минута хода од последњих кућа у селу. Већ у забранима има дивљих јабука и крушака које су добре за сирће. Највише се сада бере ипак шипурак, трњина, црвени глог и друго биље из врзина.

"Свега ја у корпи имам. Почев од дивљих јабука, глога који је добар за срце, шипурка до крушака. Шта ће нама руска аронија када ми имамо нашу "аронију". Пуне су нам врзине", каже Нада. 

Нада не бере све на једном месту. Више се креће како би убрала најбоље плодове.

Ово је такозвана зона шибљака. Овде расту најбоље биљке. Нису избирљиве и не смета им и лош тип земљишта. Шумске биљке расту и на већим надморским висинама.

Надина корпа је за трен била пуна разноврсног шумског воћа и лековитог биља. У овом периоду године по ободу шума бере се  чак 28 врста биља, не рачунајући печурке.

"Има их у великим количинам и права је штета што углавном пропада", каже Др Небојша Димитријевић, који је са групом стручањака из Завода за јавно здравље урадио један пројекат на тему одрживи систем снабдевања храном.

"Самоникло јестиво биље, за разлику од гајеног биља, не расте на испошћеном земљишту. Оно усваја више минерала, витамина и неопходних материја за метаболизам тако да те биљке су и хранљиве и лековите", додаје Димитријевић.

Шумско биље бере се још у новембру. Тада је и крај сезоне брања. Природа ће бити издашна и наредне године и то већ од фебруара када се беру први пупољци маслачка, коприве и јагорчевине на пример.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару