Обука воћара

Узгајивачима воћа из седам општина у Пчињском округу, на огледном воћњаку у селу Врбово приказани су модерни начини садње и савремени системи за наводњавање и противградну заштиту. Обуку и поделу 202 хиљаде садница финансирао је програм ЕУ Прогрес.

Пољопривреда је узгредно занимање Драгомиру Ђорђевићу из Пољанице код Врања. Иако има земљу и услове, до сада није био успешан у узгоју воћа. Недостајали су му, каже, стручни савети.

"Нико нам није то показао у селу, ни како се сади. То су наши преци садили, деде и бабе, ми оберемо, а то се сад осушило. А ми морамо да садимо нашој деци, нашим унуцима расаде, нову шљиву, нову јабуку, нову трешњу", каже Драгомир.

Како поступати са садницама пре и после садње, када их резати, како заштитити воћњаке током зиме, била су најчешћа питања више од 350 пољопривредника из Врања, Владичиног Хана, Сурдулице, Босилеграда, Прешева, Трговишта и Бујановца.

"Никад се не реже близу пупољка, него се реже што даље од пупољка. Примењује се мера ровашења, а то је да засечете изнад пупољка где желите да добијете грану да бисте добили грану баш на тој позицији", каже Миљан Цветковић професор Пољопривредног факултета у Бања Луци.

Сузана Младеновић из Владичиног Хана каже да је занимала садња вишње и пројекат како изгледа противградна мрежа.

"Ми смо научили доста, само у вези са наводњавањем још нам није јасно, јер је код нас проблем наводњавање", каже Јашари Бајрами из Прешева.

Средствима Европске Уније подигнут је огледни воћњак у Врбову, код Владичиног Хана, на површини од 1,2 хектара. Потпуно је мрежом заштићен од временских непогода, а има и систем за наводњавање "кап по кап".

"Нека искуства и анализе су показале да воћарство може да буде јако профитабилно и извозно оријентисана пољопривредна грана, уколико се воћарству приступи на један модеран начин", каже Младен Цветановић, ЕУ Прогрес.

Поред помоћи стручњака, пољопривредници ће добити и саднице, док су за пратећу инфраструктуру сами одговорни. Воћњак у Владичином Хану, као и механизација, биће им на располагању и наредних месеци.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару