Читај ми!

Прича о каменом селу

Стручњаци нишког Завода за заштиту споменика културе, већ две године проучавају архитектуру села Гостуша, на Старој планини код Пирота. Циљ је да се ово јединствено камено село заштити и прогласи за културно добро. Пројекат финансира Министарство културе.

Драган Видановић из Гостуше, један је од ретких који се вратио у ово удаљено старопланинско село. Захваљујући помоћи Светске банке, обновио је своју кућу у духу традиционалне архитектуре и почео да се бави туризмом.

"Теже је обновити стару кућу него правити нову, јер треба померити оно што је старо, па уградити све остало", каже Драган.

Због тога су многе куће у Гостуши запуштене и склоне паду. За оне које се обнављају, све више се користе савремени материјали, попут црепа, који нарушавају села. Да би се очувала традиционална народна архитектура, и да би ово јединствено камено село било заштићено, стручњаци Завода за заштиту споменика културе из Ниша, већ две године раде на изради предлога о његовом проглашењу за културно добро.

"Ми ћемо кроз конкретна решења, о мерама техничке заштите за сваки објекат понаособ, у будућности издавати конкретне услове на који начин се реконструишу ти објекти, на који начин се дограђују и уређује село у целини", каже Горан Радосављевић, архитекта конзерватор.

Тренутно у Гостуши борави група архитеката и студената, који снимању најлепше објекте народног градитељства.

"Лепо је видети историјски развој наше архитектуре, нашег градитељства - како су се људи сналазили са оним што су имали у својој близини, дрво камен и блато. Јако је лепо упознати се са коренима српске архитектуре", каже Марко Лазић, архитекта.

Поступак проглашења Гостуше за културно-историјску целину, дуг је и мукотрпан. Трајаће најмање три године. Након тога, сматрају стручњаци, биће створени идеални услови за развој сеоског туризма и оживљавање села.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару