Хумани задужбинар

Један од највећих предратних краљевачких задужбинара и добротвора, индустријалац Миљко Петровић Рижа, даривао је свом родном крају школе, цркве, путеве и пруге, а помагао је и сиротињу и омладину Краљева. Његова кћерка, позната београдска књижевница, Зорица Петровић, обишла је школу у селу Драгосињици код Краљева, коју је њен отац помогао да се сагради пре тачно 80 година.

Зорица Петровић је аутор и књиге "Човек звани Рижа" у којој је тек један мали део посвећен школи у родном селу њеног оца. Рижа је иначе био индустријалац, а упамћен је по томе што је саградио пругу уског колосека од Краљева до Гоча за транспорт дрва која се звала Рижа.

Дао је сав материјал за школу у Драгосињцима, јер је пређашња, стара бондручара била саграђена још 1845. године.

Директорка ОШ "Доситеј Обрадовић" у Драгосињцима Јелена Драговић каже да је градња ове школе започета 1932. године и да је трајала до 1936. године.

"Један од великих донатора у изградњи био је управо господин Рижа", додаје она.

Школа данас има 18 ђака. Сва ова деца су потомци породица које памте великог добротвора.  Миљко Петровић Рижа је један од оних индустријалаца који су обележили период великих задужбина измедју два рата. Помагао је ратну сирочад и сиромашну децу.

Име Миљка Петровића Риже изговара се у овом крају са дубоким поштовањем. Он није само дао да се изгради ова школа, већ је спашавао многе појединце, породице па и читава села од сигурне смрти од глади, сиромаштва и општег безнађа у најтежим годинама рата.

"Делио је бесплатна дрва тим породицама. По два метра. Па је онда, оне главне намирнице, маст, брашно, шећер, делио бесплатно. Мислим, стварно је био велики што се тога тиче", каже Зорица Петровић, књижевница.

Доброчинство које је исказао према сиротињи није помогло Рижи да избегне репресалије нове власти после Другог светског рата. Под оптужбом да су његове фабрике, стругаре и хидроцентрала на Гочу радиле током целог рата осуђен је на тешку робију и сва имовина му је одузета.

Рехабилитован је тек у новембру 2006. године и од тада се породица бори да јој се врати имовина. За почетак спрата велелепне куће у центру Краљева, а потом и други локали и објекти.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465 

      

       

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару