Читај ми!

Мађарски привредни дан

На подручју Војводине послује више од 400 регистрованих мађарских фирми, док је број српских предузећа који раде у Мађарској неупоредиво мањи. Манифестација "Мађарски привредни дан" била је прилика да привредници двеју суседних земаља разговарају о унапређењу сарадње.

Робна размена Србије и Мађарске износи око 700 милиона евра годишње. Спољнотрговински промет севера Војводине са северним суседом је између 60 и 70 милиона евра.

Фирма "Elzett cetra" из Суботице већ тринаест година ради као ексклузивни заступник чувене истоимене мађарске фирме.

Терек Гyергy, директор суботичког заступништва истиче предности пословања у Србији, наглашавајући да је тржиште Србије погодно за широк асортиман њихових производа.

"Tisacoop" из Кањиже се дуго бави увозом прехрамбених производа из Мађарске. 

Никола Жмукић, комерцијални директор Tisacoopa, каже да раде за 28 ексклузивних произвођача из Мађарске и да промет расте из године у годину.

"Ту, пре свега, мислим на сухомеснате производе, млечни програм, смрзнута меса и квалитетна мађарска вина. У исто време радимо и извоз наших кондиторских производа за Мађарску, што се показало веома успешним, јер Мађари посебно цене квалитет тих производа", додаје Жмукић.

На решавању очигледне диспропорције увоза и извоза на штету српских произвођача у последње време интензивно раде привредне коморе и једне и друге стране. Манифестација "Мађарски привредни дан" у Сенти била је прилика да се разговара о том питању.

Др Антал Варга, председник Привредне коморе Жупаније Чонград каже да се на оваквим сусретима где привредници из Мађарске приказују своје производе, односно на онима у Мађарској где су понуђачи привредници из Србије, најбоље успоставља сарадња малих и средњих предузећа.

Српски и мађарски привредници сагласили су се да је њихова велика шанса заједнички наступ на трећим тржиштима, као и повољност споразума о слободној трговини између Србије и Русије.

Добра прилика је и реализација прекограничних ИПА пројеката, а формирање електронске мреже података о малим и средњим предузећима са обе стране границе, обезбедиће транспарентност, а тиме и бржу комуникацију.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару