Људи нису роба

Србија је не само земља из које жртве трговине људима потичу, већ и земља транзита и дестинације. Пчињски округ означен је као транзитно подручје, због близине граница са Бугарском и Македонијом, и административним прелазом са Косовом и Метохијом.

Европски дан борбе против трговине људима обележава се и указивањем на све већи број наших држављана који постају жртве и све већи број малолетних лица укључених у ланац трговине људима.

Због близине граница са Бугарском и Македонијом, као и са адмминистративним прелазом са Косовом и Метохијом, Пчињски округ означен је као транзитно подручје.

Жртва може бити свако. И трговац људима може бити било ко. Младе најчешће врбују преко огласа, а све популарнији начин је врбовање преко друштвених мрежа.

"Како да се заштитимо ретко ко зна, и мислим да је немогуће да се заштитимо. Можда да повећамо информације о томе, нпр. ово за Фејсбук нисам знао", каже Александар Михајловић из Канцеларије за младе у Врању.

"На Фејбуку имам профил, и ту бирам пријатеље, не прихватам сваког, већ своје познанике. Не плашим се и осећам се безбедно", каже један Врањанац.

Од почетка године идентификовано је 65 жртаава трговине људима у Србији. Најјефтинији и најболнији облик заштите је превенција: јавне кампање, трибине, плакати...

Бобан Ђорђевић из полицијске управе у Врању каже да су бол и патња које жртве преживе  ненадокнадиве, зато је, додаје, битно имати једну жртву мање него се после бавити ресоцијализацијом и кажњавањем починилаца.

"Шири се свест о овом проблему и Црвени крст као организација помаже људима кад изађу из ланца тровине", каже Марија Крстић, Црвени крст у Врању.

У Пчињском округу се бележе и случајеви радне и сексуалне експлоатације девојака које раде у кафанама, радна експлоатација групе радника која је на превару одведена у Чеченију.

Бојана Величков, заменица градоначелника Врања каже да подаци говоре да је све више заступљена сексуална експлоатација малолетних девојчица.

"Зато смо ми као град покренули ову акцију, да скренемо пажњу јавности на овај проблем", додаје она.

Полиција у Врању је од 2006. године до 2012. године из ланца трговине људима извукла 47 жртава свих узраста, и поднела 26 кривичних пријава.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару