Читај ми!

Бритва пријатељства

Фризери-берберин из Краљева, Миодраг Миле Сташевић шест деценија је веран свом салону и занату. Јубилеј ће прославити с ћеркама наследницама, али и пријатељима који су више од пола века његове сталне муштерије.

Берберин Миодраг Миле Сташевич из Краљева више од пола века брије исте муштерије.

Без обзира на временске прилике сваког јутра тачно у десет минута до осам сати, Миле Брица, како га овде сви зову, стиже у свој салон да за десетак минута припреми алат и с обавезним послужењем, кафом и неким слаткишем, дочека прве муштерије.

Од свог салона чувени краљевачки фризер и берберин за шест деценија рада створио је друштвену институцију, како каже он, али и његове бројне муштерије.

"Почетак фризерског и берберског посла био је веома тежак. Поратне године, велика немаштина, ни правог алата, ни радње.А ли је љубав према занату била огромна и све су се недаће превазилазиле уз добре муштерије, часне људе чија ми је подршка много значила. И данас кад бих почињао своју радну каријеру опет бих изабрао салон, машину, маказе и бријач", каже Миле.

Кроз његов салон је прошло на хиљаде Краљевчана и пролазника муштерија свих професија и то оних најугледнијих. Успостављена су велика и трајна пријатељства са многим,а али је оно како прича Миле,с а Милошем Нешовићем, угледним привредником и бившим народним послаником, Војим Благојевићем, легендарним новинаром "Политике" и пилотом и Љубом Вуковићем, успешним  краљевачким директором шездесетих година прошлог века, највеће и траје више од пола века.

Они за свог мајстора имају само речи хвале и поштовања.

"Пропутовао сам свет као новинар и пилот и где год сам се нашао Мила сам се радо сећао. Велики је мајстор и диван човек. Једном сам се нашао у једном граду у Југоисточној Азији где се многи послови, занати, па и фризерски обављају на улици. Написао сам му разгледницу као је у том граду и крају света све дивно, али не даје се бакшиш за шисање и бријање. Када сам се вратио рекао ми је да он тамо не би могао да ради и опстане као мајстор, јер какав је то занат кад бакшиша нема", каже краљевачки новинар.

"Миле је један од најугледнијијх Краљевчана, омиљен, поштован и вољен, а његов салон институција и омиљено састајалиште Краљевчана. Пуних педесет година искључиво се шишам код Мила и не бих могао да замислим да одем код неког другог фризера", каже Милош Нешовић.

Уз овог врсног мајстора, угледног и поштованог човека, велемајстора у свом занату, знањем и вештином врсних фризерки овладале су његове наследнице, ћерке Магдалена и Маја које кажу да је Миле у кући брижан отац, али у салон искључиво колега чија се реч слуша без поговора.

Иначе и у 75. години живота и након шест деценија рада Миле Брица не размишља да остави салон, све док му је, како каже, рука лака, око сигурно, а воља младалачка.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару