Краљево као Њујорк

Златко Милоичић родом из Краљева поклонио је свом граду медијску презентацију какву имају велике светске метрополе. У филму, којим је дипломирао на Електронском факултету у Нишу, највећим делом је представљено Краљево са историјским, културним и савременим вредностима рађеним у посебној техници фотографије.

Петомитни филм "Краљево у покрету" ових дана појавио се на друштвеним мрежама и интернет порталима и за кратко време забележио више од 20.000 прегледа.

Иако су многи помислили да је то промотивни спот, реч је о дипломском раду Краљевчанина Златка Милоичића, који је дипломирао на Електронском факултету у Нишу са оценом десет.

Ради откупљивања права на емитовање само овог исечка из филма, у којем поспана куца посматра пераче улица у центру Краљева, многи љубитељи животиња широм света већ су издвојили позамашне своте. У филму је ипак највећим делом представљено Краљево са историјским, културним и савременим вредностима.

"Филм је рађен у посебној тахници фотографије. У питању је тајм лапс техника, односно сликање једног кадра у равномерним временским интервалима не дужим од неколико секунди. Тако су оку посматрача доступне промене које у реалном времену нису лако видљиве, попут лебдења облака изнад средњовековног града Маглича, једном од најлепших мотива филма", објашњава Златко.

"Када се снима залазак сунца, снима се од два до четири сата. У неким пројектима се снима по седам дана непрекидно. Снимају се те неке промене. Значи не постоји тачно време трајања снимања. Све зависи шта се снима и где се снима", прича Златко.

Овом техником фотографије лако је направити комплетну референцу изградње новог моста на Ибру, на пример, која траје већ годину дана, а могуће ју је представити у само неколико секунди. Кадар око споменика на тргу Српских ратника рађен је пак у Хипер тајм лапс технологији где је Златко морао сваку слику да направи тако што је сталак са фотоапаратом померао са коцке на коцку.

Пројекат "Краљево у покрету" не заостаје по квалитету сличних записа много већих светских и еврпоских метропола. Имају их и Њујорк, Париз, Лондон и Москава. За тај квалитет потребно је знање које Златко и поседује, а стекао га је на Електронском факултету у Нишу.

"Електронски факултет у Нишу има одличну научно-наставну базу и модул за рад са студентима на свим одсецима, а поготово на смеру савремених мултимедијалних технологија" тврди професор Горан Јовановић, који је, поред професора Бобана Рајковића, био и Златков ментор.

"Наша идеја је да се у оквиру тог модула изучавају све модерне ствари везане за мултимедијалну продукцију. Од аудио и видео продукције, преко веб дизајна, тродимензионалног моделирања анимације до писања игара и умрежавање рачунара", каже професор Јовановић.

Златков филм није званичан промотивни спот Краљева. Честитке стижу са свих страна, али још нема пословних позива за сарадњу. Златко за сада размишља да ли да упише докторске студије или да се посвети новим пројектима.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару