Читај ми!

Jесењи мраз уништио засаде дувана

Род дувана у Срему ове године мањи је и до 30 одсто него лане. Рани јесењи мраз прекинуо је бербу, уништио засаде и многе произвођаче оставио без зараде.

Уместо да на њиву долази са берачима, Ранко Матић заораће дуван. Мраз му је, каже, потпуно уништио засад, десетковао род, и одвео га у дугове.

"Овакве године ја и не памтим од кад се бавим овим послом. Штета је страшна, минимално 12, ако не и више тона дувана, сав лист је био овакав, ако не и бољи'', каже Ранко. 

Велики део зараде остао је и на њиви Далибора Стевановића из Хртковца који дуван гаји на више од 20 хектара. У берби, месечни трошкови су му, тврди, око два милиона динара.

"Трошкови у прозводњи дувана су врло велики, много већи него у другим ратарским културама, треба на пуно радне снаге, пуно енергената утрошимо на сушење дувана'', каже Далибор Стевановић, произвођач из Хртковаца.

Јак мраз почетком октобра изненадио је и откупљиваче дувана који размишљају о новим превентим мерама.

"До сада се дуван није осигуравао од мраза, само од града, пожара и олује. Видећемо колика ће бити премија, видећемо шта мисле наши произвођачи, заједно са њима, донећемо заједичку одлуку да ли да осигуравамо дуван од мраза'', каже Жељко Анић, менаџер производње и обраде сировог дувана ''ЈТИ АД Сента''.

Производња би, кажу дуванџије, била лакша када би имали и веће разумевање дистрибутера гаса.

"Кад не сушим дуван сваки месец плаћам неких 15 хиљада, то је неки капацитет, никакав попуст немао од стране ''Рума Гаса'', а гас трошимо кад га нико не троши'', каже Далибор Стевановић.

Субвенције државе за производњу дувана, произвођачи не добијају већ три године. Откљупљивачи са којима пољопривредници из Срема имају уговорену производњу, обећали су помоћ.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269
 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару