Читај ми!

Металци на чекању

Крушевачка Индустрија машина и компонената "14 октобар", која је у реструктуирању, деведесети рођендан дочекује са 1.500 радника којима дугује 12 плата. Пре око три деценије па све до санкција, то предузеће имало је осам хиљада запослених и извоз грађевинских машина на свих пет континената.

На 90. годишњицу крушевачка индустрија "14. октобар" радницима дугује 12 плата.

Пре око три деценије па све до санкција, ово предузеће имало је осам хиљада запослених и извоз грађевинских машина на свих пет континената. Слика у предузећу, данас на јубилеј је сасвим другачија.

Недавно је пословодство "14 октобра" понудило запосленима да се изјасне путем анкетних листића како желе да регулишу своја потраживања према предузећа.

Прва опција је да дуговање пређе у акције индустрије, друга да се изврши поравњање и трећа да се репрограмира дуг. Радници незадовољни стањем у фирми углавном су прецртали све понуђене опције.

Раније је Влада Републике Србије давала новац да се покрене производња у предузећу, али су средства углавном коришћена за испалту плата. Држава жели да помогне, али под условом да се дефинише статус индустрије и да гаранција да ће се уложена стредства вратити кроз извоз.

Тренутно "14 октобар" има уговорених послова вредних 150 милиона динара, али нема пара
 да покрене производњу и произведе машине за Италију и Немачку. Ово предузеће дугује повериоцима око 30 милиона евра, а скоро сви објекти су под хипотеком што отежава да се нађе стратешки партнер.

Шанса за приватизацијом пропуштена је пре неколико година, а потенцијални партнери нашли су тада слична предузећа за улагања у суседним државама. Очигледно је да је неизвестна судбина највеће крушевачке индустрије која не може опстати без субвенција државе.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару