Читај ми!

Менсин програм у шабачким вртићима

На шабачком излетишту, Летњиковцу, почела је да ради прва Школица у природи по програму МЕНСЕ. То је јединствен вртић у региону у којем ће се од малих ногу препознавати даровита деца.

Први полазници Менсине школице шабачким вртићима у природи боравиће у вртићу шест дана. Ту ће и спавати, уживати у чистом ваздуху и учењу уз игру, на њима занимљив начин.

"Имамо математику, на њој радимо бројеве, склекове и чучњеве. Учимо неке речи на енглеском. Ту ћемо да спавамо, да се играмо, пишемо, цртамо", кажу малишани.

Током овог програма, васпитачи на активностима подстичу код деце функционално размишљање, не дајући готова решења, што је, према речима стручњака, важно за развој логичког мишљења.

"У овом узрасту се највише развијају синапсе мозга код деце које су у  уској вези са развојем интелигенције. Педесет одсто синапси се развије у току предшколског периода, то је време када се највише развију биолошки потенцијали", каже Нела Полић, васпитач.

Да су на правом путу сведоче одговори малишана који већ знају ко је био чувени шабачки задужбинар, др Михаило Дуњић, по којем је школица добила име.

"То је један чика, који је пре много година измислио прву болницу за децу-опоравилиште и онда је ово осмишљено да буде школица и добила је име по њему", каже Доротеја Којић.

Предшколска установа "Наше дете" осмислила је план да у овом објекту на Летњиковцу током године бораве сва деца-око 1.200.

"Ми улазимо у МЕНСИН програм да деца другачије раде и уче и да се умрежимо са школама које оцењују децу и да они сутра доводе своју децу овде где имају смештај и храну, да то буду математичари, физичари", каже Марица Вулетић, директорка Предшколске установе "Наше дете" у Шапцу.

Надлежни тврде да ће у програм бити укључена и деца са сеоског подручја са циљем да прерасте у регионалну школу за талете.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару