Читај ми!

Старим занатима до новог посла

Удружење занатлија и предузетника из Панчева покренуло је акцију едукације и обуке незапослених жена и младих. Циљ је да се кроз промоцију старих заната смањи велика незапосленост у граду.

Удржење жена "Панонке" једно је од ретких у граду које још увек чува од заборава старе занате. За пројекат подршке развоја предузетништва у Панчеву Удружења занатлија и Министарство финансија обезбедили су око милион и сто педест хиљада динара.

Сада на разбојима искусније ткаље уче све заинтересоване жене како се од вуне праве разни предмети који могу да се користе сваког дана.

Јасна Вујичић, председница Удружења "Панонке" каже да су едукација људи и медијска промоција најважнији за очување старих заната.

"Ентузијазам и стваралачки занос код наших чланова су на веома високом нивоу и сви ми смо препознали да овим нашим радом можемо допунити кућни буџет, а уз то и радимо оно што волимо", каже Јасна Вујичић.

Три пута недељно у просторијама Удружења занатлија жене уче како се топлом водом и сапуном ваљана вуна припрема за ткање. Једна од њих је и Анка Шкембаревић.

"Научили смо много тога да правимо, а прилагођавамо наше производе и новим трендовима. Тако уз прслуке, папуче, шешире, подметаче за чаше, шалове правимо и вунене торбе за лап топове и футроле за мобилне телефоне инаши купци их све више траже", каже Анка.

Удружење занатлија жели и да децу из осмих разреда основних школа код успешних предузетника упозна са пословима керамичара, вариоца, армирача, електричара.

Лука Вујовић, председник Удружења занатлија и предузетника Панчево каже да ће свако ко буде желео имати и обезбеђену праксу у наредном периоду.

"Имамо велики апсурд да на једној страни постоји велика армија незапослених људи, а на другој страни имамо недостатак квалитетних мајстора и радника. Зато смо у овај пројекат укључили младе људе који желе да раде, а којима ћемо обезбедити квалитетну обуку. Циљ нам је да обезбедимо привреди неопходне кадрове", каже Вујовић.

Од 1795. године у Панчеву непрекидно ради Удружење занатлија и овде желе да наставе дугу традицију и да обучавањем што већег броја људи који ће моћи да живе од свог рада спрече одумирање старих заната.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555 

           

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару