четвртак, 29.08.2013, 15:22 -> 11:08
štampajТакмичење мајстора роштиља
Традиција лесковачког роштиља дуга је више од два века. Славу лесковачких ћевапчића широм света пронео је Миодраг Глигоријевић, чувени Драги Буре. За његове гурманлуке чекало се у реду у Чикагу, Монтреалу, Минхену. У знак сећања на творца Роштиљијаде организује се такмичење мајстора роштиља.
Ко уме боље и зна више, тајну припремања лесковачких ћевапа и пљескавица не откривају, али је то први испит који полажу. Мајсторство је припремити и аранжирати јело по избору.
"Мој специјалитет је лесковачки мерак који се састоји од пуњеног свињског и пилећег меса и разних додатака", каже Марко Цветковић, мајстор роштиља из Лесковца.
Креативно, маштовито, води се рачуна о сваком детаљу, јер мора се признати, на тањиру изгледају као прави уметнички радови.
"Само машта, веште руке и наравно потребно је искуство", каже Дејан Николић, мајстор из Чачка.
Петар Нешков из Софије први пут се такмичи па су трема и узбуђење разумљиви. Он каже да му је требало 15 година да се осмели и стане раме уз раме са лесковачким мајсторима роштиља.
"Ваши мајстори су ненадмашни, први. Веома су професионални, перфектни, прецизни, а лесковачко роштиљ месо је посебног, незаменљивог укуса који осваја. Разлика између вашег и роштиља који ми спремамо је велика", каже Петар Нешков.
Мајстори чувају традицију, али има и кулинарских новина.То је и циљтакмичења. За жири тежак задатак, али за високе оцене зна се, кажу, шта пресуђује.
"Јело за око значи изглед, како је испечено и наравно укус је тај који је ипак пресудан", каже Грозда Стојановић, председник жирија.
И док мајстори роштиља показују своје вештине, кулинари Домова за ученике и студенте из целе Србије тек уче о тајнама роштиљ меса у лесковачком Дому ученика.
Трећа лесковачка школа роштиља је почела. Прво да се савладају теоријска знања, а онда их чека практичан рад.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар