Читај ми!

Столетна стабла немоћна против суше

Стотине хектара шума Златара, Полимља и Таре, оштећено током прошлогодишње суше. Само у Националном парку "Тара", око 25 хиљада стабала мора да се посече, како би се спречило ширење болести.

Ни упорне кише више не могу да спасу стотине хектара шума Златара, Полимља и Таре, оштећених током прошлогодиње суше. Највише су страдали најквалитетнији четинари - јела, смрча и Панчићева оморика. Око 25 хиљада стабала мора да се посече у Националном парку "Тара".

Многим стаблима нема спаса. Зелена четина неповратно је нестала, горостаси и до сто година стари, постају жртве ситних инсеката. Сушење је масовно на каменој подлози и безводном терену, а санитарна сеча је неминовна, како би се спречило ширење болести и поткорњака.

Управник Националног парка "Тара" Драган Ђурић напомиње да је поред саме суше, од четири-пет месеци, жега трајала месец дана.

"Пошто је плитак коренов систем, плитка геолошка подлога, корен се просто пржи и тиме долази до физиолошког слабљења стабла. Након тога, лептири полажу јаја и долази до сушења", објашњава Ђурић.

Како каже стругар Чедомир Јелисавчић, у склопу санитарне сече, одстрањују се се болесна, сува и оштећена стабла.

Национална парк "Тара" изгубиће око 100 милона динара у техничкој вредности дрвета, као и у прирасту. Штета је огромна и у приватним шумама већ десеткованим прошлогодишњим пожарима.

"Пре пар дана посекао сма сува стабла, а суше се и она 30 метара даље. Ако сви власници шума то не учине, посао је узалудан", каже Милојко Јелисавчић из Заовина.

Жути се и златарском крају и у Полимљу, а посебно су збринути у општини Нова Варош, где је 44 одсто територије под шумом. Већ су пропали прошлогодишњи напори за пошумљавањем, јер је суша уништила засаде.

У трци са временом против штеточина, нема довољано ни секача ни механизације. Пошумљавање, које тек следи, коштаће 300.000 динара по хектару, неопходних да би се зелени појас Таре и Златара обновио.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи