Међународни сајам вина

У Жупи александровачкој, прошлог викенда одржан је Други међународни сајам вина. Организатор дводневне манифестације која је окупила око шездесет домаћих и излагача из Словеније, Македоније и Бугарске били су туристичка организација и општина Александровац.

Дефиле учесника из центра Александровца до спортске хале у којој се дводневна сајамска манифестација одржава, претходио је свечаном отварању, уручењу награда, признања и проглашењу најбољих вина од 200 приспелих узорака које је вредновао стручни жири.

Слободан Јовић председник стручног жирија каже да је овај сајам допринос нашој винској култури јер помаже да на једном месту спознамо велики део домаћих вина.

"Што се квалитета тиче, у успону је, у односу на прошлу годину, али произвођачима треба и помоћи. Традиција је добра. Морају пре свега да буду чисти судови, подруми, мора да се зна нешто од технологије у тренутку бербе, али сви ти недостаци могу да се елиминишу само ако се мало окрену савременој технологији", додаје он.

Са тим циљем у  Александровцу се већ две године уз помоћ средстава Европске уније реализује пројекат "Ланац вредности за висококвалитетно српско - витешко вино" , вредан 450.000 евра. Очекивани резултати укључују повећање обима производње високо квалитетног вина у 35 компанија које се баве производњом вина у региону централне Србије и висок ниво усклађености са стандардима квалитета ЕУ за најмање 200  винарија.

Првог дана сајма, у склопу пројекат, у рад је пуштена најсавременија лабораторија и линија за флаширање у Пољопривредној школи.

Директор Лабена д.о.о. Љубљана Борут Чех каже да је то јединствена лабораторија у Србији са  апаратом који ће побољшати цели процес од бербе, преко шире до крајњег призвода, јер се анализе, за које је, како каже, некада требало и више сати сада добијају јако брзо.

"За само два минута из узорка од пет милилитара вина или шире, анализира се чак шест параметара", додаје он.

Лабораторију ће користити винари Жупе и околине, али и ученици Пољопривредне школе са смера виноградар-винар у склопу стручне праксе.

Директор Пољопривредне школе у Александровцу Бранко Рајичић каже да је линија за флаширање смештена у подруму школе који је после тридесет година реновиран.

"Ту су испирачица, моно блок, етикетирка, затварачица и два суда у који ће, сви винари жупског краја, моћи да довезу своје вино, да се у њима стабилизује и да га флаширају. Поред тога имамо и три покретна уређаја за пуњење флаша који ће моћи да се транспортују до самих винарија", каже Рајичић.

Винарство и виноградарство велики су потенцијал Србије због чега ће држава субвенцијама овај вид производње у наредном период битно помоћи. У сарадњи са стручњацима из Шпаније и Италије, започет је пројекат израде српског винског регистра, а обављена је и реформа виноградарских реона.

Државни секретар у Министарству пољопривреде Данило Голубовић каже да ће овај крај у будуће имати назив Три Мораве што ће бити основа за добијање ознаке географског порекла за производјаче из Жупе и Расинског округа.

"То је додатна вредност производа која му увећава цену на тржишту и пружа већу могућност извоза. Из нових кредитних аранжмана који треба да се заврше са Инвестиционим фондом Абу Дабија један значајан део средстава ићи ће за куповину опреме неопходне у винарству и виноградарству. Циљ нам је и у трговачком и у законодавном делу да омогућимо онима који производе да живе од тог, да нема сивих канала који их ометају, да се стандардизацијом и заштитом географског порекла значајно повећа квалитет вина", каже Голубовић.

Он додаје и да добар маркетинг и манифестације попут ове, помажу ;инистарству пољопривреде у  промовисању српских вина.

Други међународни сајам вина у Александровцу, на којем су вина представили и произвођачи из Словеније, Македоније и Бугарске, био је прилика и за размену искустава која ће домаћим произвођачима помоћи да доспеју на винску карту Европе.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438-707 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи