Читај ми!

Петица за органску производњу

Пољопривредно-ветеринарска школа у Врању је прва и једина школа која примењује принципе органске производње на југу Србије. Заједно са Центром за регионални развој Јабланичког и Пчињског округа покренула је прошле године пројекат "Петица за органску".

Пре годину дана Пољопривредно-ветеринарска школа у Врању и Центар за регионални развој Јабланичког и Пчињског округа покренули су пројекат "Петица за органску". На плантажи вишања у Александровцу код Врања, ученици практично уче начине производње органске хране.

Ово је прва и једина школа која примењује принципе органске производње на југу Србије.

Ученици све раде ручно - уклањају штеточине и суве гране и постављају мамце за откривање болести. Све научено о производњи органске хране примењују у воћњаку.

"У органској производњи се користе само органска ђубрива која су дозвољена, као што су стајњак, компост и осока. Веома је мали принос, али је исплативо, зато што је на тржишту скупа цена", каже Владимир Накић, ученик.

"Сви то желимо да се здравије хранимо, да производимо што здравију храну, то нас је привукло", додаје Никола Михајловић.

Облачинска вишња се производи на класичан начин, а сада је у прелазном периоду.

Сузана Вучковић, професор воћарства каже да ће облачинске вишње бити обране и да ће на њима  бити етикета да су у периоду конверзије.

"Могу и да се прерађују, а за две године све прерађевине од плодова биће са ознаком здрава храна", додаје она.

Земљиште је било у власништву "Пољопродукта", некадашње фирме за прераду воћа. Простире се на пет хектара код Александровачког језера.

Директор Пољопривредно-ветеринарске школе "Стеван Синђелић" у Врању Драган Анђелковић каже да се очекује да цена буде већа за 30 до 40 одсто у односу на конвенционалне производе.

"Здравији су и безбеднији, а оно што се очекује је да ће држава дати веће субвенције", додаје Анђелковић.

Знања о органској производњи девет ученика ове школе, усавршиће на фарми у Аустрији где ће у јулу провести шест дана.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424-945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи