Читај ми!

Ванредна одбрана од Бездана до Богојева

Из предострожности уведена ванредна одбрана од поплава на Дунаву од Бездана до Богојева. У Беочину почело исељавање према плану евакуације. У Србији се не очекују велике последице поплавног таласа.

Ванредна одбрана од поплава данас је из предострожности уведена на Дунаву од Бездана до Богојева, изјавио је заменик начелника Сектора МУП-а за ванредне ситуације Ђорђе Бабић. У општини Беочин становништво се исељава према плану евакуације, а покретна имовина се измешта на сигурне локације.

Како напомињу из Сектора, за домаћинства где то није могуће договорено је да јавно комунално предузеће ''Беочин'' упути помоћ у људству и механизацији за извођење одређених припрема.

Тимови Сектора МУП-а за ванредне ситуације за спасавање на води су у приправности, наводи се у саопштењу и објашњава да су у општини Беочин "у току активности око припрема евакуације становништва и крупне стоке према данашњем плану".

У односу на јуче водостај Дунавa код Новог Сада виши је за 31 центиметар, код Бездана за 35, а код Богојева за 53 центиметара.

Бабић је рекао да је, према најновијим информацијама са терена, ванредна одбрана од поплава уведена у том делу Дунава из предострожности, иако водни талас није прешао границу ванредне одбране од поплава.

Бабић је подсетио да се врх таласа очекује код Богојева 12. и 13. јуна и тада се очекује да полако иде низводно.

Бабић је рекао да је наређено свим штабовима на свим нивоима, којима је прослеђен закључак републичког штаба да стално прате стање и да предузимају све мере, како би се помогло угроженом становништву, да буду укључени сви субјекти од јавних водопривредних предузећа, комуналних служби, локалне самоуправе, полиције и војске.

"Сектор је увек ту да помогне, али то ће све зависити од ситуације која из часа у час се мења у зависности од терена", истакао је Бабић.

"Наши људи су на терену са члановима општинских штабова, са њиховим стручно-оперативним тимовима за одбрану од поплава и координирано предлажу све активности које је неопходно предузети", закључио је Бабић.

Водостај код Београда испод границе

Ниво Дунава и Саве код Београда је тренутно 90 центиметара испод границе редовне одбране од поплаве и грађани не треба да се плаше поплавног таласа који стиже из Мађарске, саопштило је предузеће "Београдводе".

"Београдводе су у приправности, а контрола водостаја Дунав, који је у протекла 24 сата порастао девет центиметара, је непрекидна", рекла је агенцији Бета портпарол тог предузећа Тијана Николић.

Николићева је навела да би до краја седмице на територији Београда могао да се очекује пораст водостаја река до границе редовне одбране од поплава.

Како је подсетила, пре два месеца водостај био два метра виши од садашњег и тада је одбрана од поплава била успешна.

Премијер Ивица Дачић, који је и командант штаба за ванредне ситуације, рекао је јуче да извештаји надлежних служби показују да се у Србији не очекују велике последице поплавног таласа, иако су мере за ванредну одбрану од поплава, уколико буду неопходне, већ утврђене.

Врх таласа Дунава у Србији се прогнозира за четвртак.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи