Читај ми!

Лесковачка увертира за Ноћ музеја

"Дани музеја" у Лесковцу - радионице, изложбе, концерти за све генерације - добар су увод у јубиларну Ноћ музеја у том граду. Део богатог петодневног програма је и једнодневни излет деце са сметњама у развоју која су први пут обишла Царичин град.

Сто једну годину траје откривање Царичиног града (Јустинијана Прима), једног од најзначајнијих византијских  градова у унутрашњости Балкана - дуже негио што је и сам град живео.

Подигао га је цар Јустинијан први 535. године, на месту казу где је његова мајка рођена. Пространство од 15 хектара на падинама Радан планине још се истражује. Оно што се зна задивљује: водовод дуг 17 километара, подно грејање, скупи мозаични подови, акропољ саграђен на најузвишенијем месту у граду.

"Град је овде постајао само 80 година", објашњава Небојша Димитријевић, кустос-археолог, "тако да имамо чист археолошки пресек што овај локалитет чини јединственим, не само у европској већ и у светској археологији."

У Јустинијановом граду, део приче о животу у 6. веку, у аутентичним одорама, стручњаци лесковачког Народног музеја преносе деци са сметњама у развоју.

Иако на само тридесет километара од Лесковца, већина је на Царичин град видела први пут. Кажу да би волели поново да дођу. Поучни излет у историју донео им је много узбуђења. Уз наставнике, били су и њихови родитељи.

"Овде смо да деца нешто науче, да се забаве и да се друже", каже Иван Стефановић, професор у лесковачкој школи "11. октобар" и додаје да се деца оваквим излетима увек радују.

Царичин град је само део богатог програма Дана музеја. Врата ове установе од раних јутарњих сати широм су, читаве седмице, отворена за предшколце, школарце, студенте. Организоване су радионице, изложбе, концерти.

"Дани музеја су само увертира за Ноћ музеја, када нас очекује заиста богат садржај у самом музеју, али и овде у Градској кући", наглашава Сузана Ранђеловић из Народног музеја Лесковац.

Богато и разноврсно у Ноћи музеја и у другим културним и, делом, у образовним установама. Чини се биће понешто за свачији укус, посебно за оне који цене обичаје и вредности старог Лесковца.

rts.leskovacv@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару