Читај ми!

Портирница као уточиште

Машински инжењер Славиша Матијашевић остао је без посла, породице и здравља. Сада живи у портирници фирме у којој је био директор. И одатле ће ускоро морати да се исели. Његов случај још није стигао на дневни ред општинског већа.

Славиша Матијашевић, машински инжењер, у периоду стечаја и директор" Пољотехне" у Неготину, после пропасти компаније 2007. године, која је имала више од хиљаду запослених по целој Србији, доживео је и лични суноврат.

Већ пет година, без икаквих услова, Славиша живи сам од социјалне помоћи, у портирници своје некадашње фирме.

Док је радио, био је у браку и са супругом је живео као подстанар. У међувремену се развео, али и разболео, па му и лекове обезбеђује Центар за социјални рад.

Жртва транзиције, али и сопствене судбине, без ближњих, јер је одрастао у дому за сирочад, у међувремену и оболео, Славиша Матијашевић је губитком посла склизнуо на маргину живота, одакле се са тешком муком чупа.

"Пошто сам веш машину добио од пријатеља, офарбао сам је и средио мало. Кад год пада киша, ево падала је пре неки дан, морам да је покријем, јер иде све на инсталацију", прича Славиша, и објашњава да кува на шпорету напољу и зими и лети.

Иако се не либи никаквог посла, последњих пет година живи од ситних поправки апарата и социјалне помоћи. То је ипак недовољно да би могао себи да изнајми бар једну собу.

Славиша, који је на прагу шесте деценије живота, мораће за два дана да напусти портирницу, јер је нови власник предузећа тражио преко суда, да се исели. Тврди да је имао обећање из општине, да ће добити контејнер за становање.

"На било којој локацији, само да ми дају тај контејнер и ја ћу бити најзадовољнији човек на свету. Имати једну собу, то је нешто најлепше, да вас нико никад не истера", прича Славиша.

Гордана Нисић из неготинског Центра за социјални рад каже да нема увид у то да ли му је општина обећала неко решење.

"Из разговора са њим знам да му је то било обећано, а докле се стигло и ко је обећао ја то не знам", каже Нисићева.

Заменик председника општине Неготин Драгољуб Ђорђевић каже да Славишин случај није био на дневном реду општинског већа, откако су на власти од 24. септембра.

Иако званичне одлуке нема, у општини Неготин кажу да ће покушати да помогну овом човеку. Преко центра за социјални рад понудиће му посао у комуналном предузећу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару