Читај ми!

Нишлије траже отпис "неуставног" дуга

Око 3.000 грађана Ниша потписало је петицију којом се од нишке Електодистрибуције тражи да се одлука Уставног суда о обрачуну дуга за струју примењује ретроактивно. У ЕДС кажу да одлука суда из јула прошле године не подразумева ту могућност.

Петицију о отпису свих дуговања која су настала методом "камата на камату" потписило је три хиљаде грађана из двадесет насеља пет нишких општина, али и Мерошине и Дољевца.

Грађани кажу да су њихова дуговања нарасла због примене неуставног метода и да су камате вишеструко веће од дела за потрошену електричну енергију.

"Већ две године поштујем договор који сам склопио са дистрибуцијом. Међутим, дуг се не смањује већ се повећава и сада је 89.000 динара, а ја плаћам све дупло - редовну потрошњу и дуговања", каже један од потписника петиције. Други се жали да му је за март стигао рачун у коме је камата 20.000 динара, а потрошња струје је 4.000 динара.

Крива је конфорна метода

У нишкој Електодистрибуцији кажу да је одлука јасна и да се односи само на период од јула прошле године, па надаље. Отпис ранијих камата, које су настале такозваном конфорном методом није предвиђен.

"Рађено је онако како је по Закону и како стоји у одлуци Уставног суда", тврди Драгослав Павловић, технички директор Електродистрибуције. "Примењујемо овакав начин обрачуна од јула прошле године."

Стручњаци за уставно и грађанско право са нишког Правног факултета кажу да се одлука Уставног суда не примењује ретроактивно. Међутим, појединци који су Дистрибуцији поднели жалбу до 27. јануара ове године имају то право.

"Купци могу потраживати нови начин обрачунавања електричне енергије и то се односи на рачуне од 22. априла 2007. године па надаље", објашњава др Ивана Симоновић, професор Правног факултета у Нишу, "и то се односи само на потрошаче који су поднели жалбу, али је тај рок истекао у јануару."

За електрични енергију у Нишу дугује више од 15.000 грађана. Дуговања за струју су међу највећима и Србији и, са каматама, у овом тренутку износе више од 7 милијарди динара.

rts.nis@rts.rs
тел. +381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 22. јун 2024.
35° C

Коментари

Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?